Kurze nóżki z jabłkami w sosie śmietanowym
2021-03-29
średni
60 min
4
Kurze nóżki pieczone z jabłkami w sosie śmietanowym to danie rodem z francuskiej Normandii. Jest nieskomplikowane i co najważniejsze bardzo smaczne. Kurze nóżki zawsze cieszą się powodzeniem dzieci i dorosłych. W tym daniu smak owoców został podbity kilko kroplami calvadosu i szklanką cydru. Pyszne i eleganckie danie.
SKŁADNIKI
- 4 łyżki masła
- 2 jabkłka, najlepiej Antonówki lub Szare Renety
- mąka do panierowania nóżek
- 4 całe nogi kurczęce (udo z podudziem)
- sól
- 1 duża cebula, obrana i pocięta na ósemki
- pół szklanki (120 ml) brandy, najlepiej Calvadosu
- 2 szklanki (480 ml) cydru lub domowego jabłecznika
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pół szklanki śmietany 30% tłuszczu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nóżki kurczaka oprószyć solą i pozostawić na 20 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190C
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać jabłka pokrojone na ósemki i smażyć, aż jabłka zrumienią się z obu stron. Dodać trochę soli. Jabłka odłożyć na bok.
- Kurze nóżki panierować w mące i układać skórą do dołu na gorącej patelni. Obsmażyć kurze nóżki na złoto (3-5 minut). Zdjąć z patelni i przełożyć do naczynia do zapiekania.
- Na tej samej patelni usmażyć cebulę, w razie potrzeby dodać masła. Smażyć do zeszklenia. Następnie dodać brandy i zamieszać. Cebulę smażyć dalej do lekkiego zrumienienia (5-8 minut).
- Do cebuli dodać cydr, szczyptę soli i tymianek. Gotować do zredukowania sosu o połowę.
- Sosem polać nóżki i wstawić bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 190C. Piec 30 minut.
- Wyjąć naczynie z piekarnika, nóżki wyjąć i odłożyć na bok.
- Naczynie postawić na palniku, dodać jabłka i doprowadzić do wrzenia.
- Gdy sos osiągnie gęstość syropu, dodać śmietanę, zamieszać i zagotować. Spróbować i ewentualnie posolić do smaku.
- Na sosie ułożyć nóżki i podać na stół.
- Nóżki kurze z jabłkami i sosem śmietanowym najlepiej smakują podane z kluskami, makaronem lub ryżem. Do dania można podać kieliszek dobrego polskiego cydru.