Kurczak z groszkiem - pyszny, delikatny, pożywny
2022-01-05
łatwy
35 min
4
Kurczak z groszkiem to pyszne danie, które można przygotować zarówno z całej tuszki kurczaka, jak też z jego części - na przykład udek czy pałek. Wybierz więc kurczaka w najkorzystniejszej cenie i przygotuj to danie.
SKŁADNIKI
- 1 kurczak o wadze ok. 1,2 kg lub tyle samo części z kurczaka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g boczku wędzonego surowego - raczej tłustego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- 10 małych cebul
- 300 g mrożonego groszku
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka podzielić na porcje, posmarować sokiem z cytryny.
- Cienkie plasterki boczku podsmażyć na chrupko. Zdjąć z patelni łyżką cedzakową, a na tłuszczu, który wytopił się z boczku obsmażyć kurczaka do zrumienienia.
- Mięso przełożyć do garnka, dolać bulion i dusić pod przykryciem. Dodać rozgnieciony czosnek, sól i pieprz.
- Obraną cebulę pokroić w półplasterki, pieczarki w zależności od wielkości pokroić na plasterki lub na połówki, podsmażyć na pozostałym tłuszczu.
- Groszek przelać na sicie wrzątkiem i osączyć. Pieczarki z cebulą i groszek dodać do mięsa.
- Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać do mięsa, zagotować krótki i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Podawać z ryżem lub ziemniakami pure.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne