Kurczak z groszkiem - pyszny, delikatny, pożywny

Kurczak z groszkiem - pyszny, delikatny, pożywny
Autor: Shutterstock Kurczak z groszkiem doskonale smakuje z ryżem lub makaronem.
łatwy
35 min
4

Kurczak z groszkiem to pyszne danie, które można przygotować zarówno z całej tuszki kurczaka, jak też z jego części  - na przykład udek czy pałek. Wybierz więc kurczaka w najkorzystniejszej cenie i przygotuj to danie.

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,2 kg lub tyle samo części z kurczaka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g  boczku wędzonego surowego - raczej tłustego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 10 małych cebul
  • 300 g mrożonego groszku
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka podzielić na porcje, posmarować sokiem z cytryny.
  • Cienkie plasterki boczku podsmażyć na chrupko. Zdjąć z patelni łyżką cedzakową, a na tłuszczu, który wytopił się z boczku obsmażyć kurczaka do zrumienienia.
  • Mięso przełożyć do garnka, dolać bulion i dusić pod przykryciem. Dodać rozgnieciony  czosnek, sól i pieprz.
  • Obraną cebulę pokroić w półplasterki, pieczarki w zależności od wielkości pokroić na plasterki lub na połówki, podsmażyć na pozostałym tłuszczu.
  • Groszek przelać na sicie wrzątkiem i osączyć. Pieczarki z cebulą i groszek dodać do mięsa.
  • Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać do mięsa, zagotować krótki i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Podawać z ryżem lub ziemniakami pure.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej