Kurczak z bakaliami: przepis na kurczaka po aramejsku
2021-03-29

średni
40 min
4
Kurczak z bakaliami czyli kurczak po aramejsku to danie inspirowane kuchnią arabską. Podstawą przepisu jest, charakterystyczne dla kuchni bliskowschodniej, mieszanie słodkich i ostrych smaków.
SKŁADNIKI
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 pomarańcze
- 4 figi
- 8 suszonych śliwek
- łyżka miodu
- cynamon
- imbir
- tymianek
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oliwa i margaryna do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem, zalej sokiem z połowy pomarańczy i odstaw na pół godziny.
- Wyjmij kurczaka z marynaty i obsmaż.
- Dno brytfanny posmaruj margaryną, następnie ułóż w niej obsmażone piersi i wlej marynatę.
- Mięso obłóż cząstkami pomarańczy (bez skórki), śliwkami, figami (wcześniej ugotowanymi w herbacie) i pokrojonym w plasterki czosnkiem.
- Piecz pod przykryciem około pół godziny. Z soku z całej pomarańczy, łyżki miodu i odrobiny wody przygotuj sos.
- Sos przypraw imbirem i cynamonem, zagotuj.
- Kurczaka polej sosem i dalej piecz bez przykrycia, co jakiś czas polewając sosem z dna brytfanki.