Kurczak z 40 ząbkami czosnku: przepis na pieczonego kurczaka

2021-03-29
Kurczak z 40 ząbkami czosnku: przepis na pieczonego kurczaka
Autor: Shutterstock Soczysty, pachnący i bajecznie smaczny kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku.
łatwy
20 min
4

Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Wilgotne mięso, chrupiąca skórka i doskonały sos - czy można chcieć więcej? W kurczaku zasmakują i duzi i mali domownicy. Kurczak z 40 ząbkami czosnku polecamy na rodzinne spotkania przy stole. 

SKŁADNIKI

  • świeży kurczak – waga około 1,2 kg
  • 70 g miękkiego masła
  • sól i pieprz
  • świeży tymianek – kilka gałązek lub łyżeczka suszonego
  • 40 ząbków czosnku (około 3 główki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.
  • Do wnętrza włożyć połowę masła, tymianek oraz trochę soli i pieprzu.
  • Kurczaka z wierzchu posypać tylko pieprzem i solą i dokładnie posmarować masłem.
  • Główki czosnku rozdzielić na ząbki, które obrać.
  • Mięso ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, obok ułożyć ząbki czosnku. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C z włączoną funkcją termoobiegu na 80 minut.
  • Co jakiś czas polewać go wydzielającymi się podczas pieczenia sokami.
  • Podawać z pieczonymi ziemniakami, lub z gotowanymi  polanymi sosem powstałym podczas pieczenia.
Redakcja
więcej