Kurczak z 40 ząbkami czosnku: przepis na pieczonego kurczaka
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Wilgotne mięso, chrupiąca skórka i doskonały sos - czy można chcieć więcej? W kurczaku zasmakują i duzi i mali domownicy. Kurczak z 40 ząbkami czosnku polecamy na rodzinne spotkania przy stole.
SKŁADNIKI
- świeży kurczak – waga około 1,2 kg
- 70 g miękkiego masła
- sól i pieprz
- świeży tymianek – kilka gałązek lub łyżeczka suszonego
- 40 ząbków czosnku (około 3 główki)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.
- Do wnętrza włożyć połowę masła, tymianek oraz trochę soli i pieprzu.
- Kurczaka z wierzchu posypać tylko pieprzem i solą i dokładnie posmarować masłem.
- Główki czosnku rozdzielić na ząbki, które obrać.
- Mięso ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, obok ułożyć ząbki czosnku. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C z włączoną funkcją termoobiegu na 80 minut.
- Co jakiś czas polewać go wydzielającymi się podczas pieczenia sokami.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami, lub z gotowanymi polanymi sosem powstałym podczas pieczenia.