Kurczak w pieprzu cytrynowym. Mnóstwo smaku i aromatu z jednej patelni

kurczak w pieprzu cytrynowym
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Jeżeli szukacie łatwego przepisu na pyszny i aromatyczny obiad, ta receptura na pewno Was zaskoczy. Kurczak w pieprzu cytrynowym jest miękki, soczysty i wyjątkowo aromatyczny. Przepis nie jest skomplikowany, a przyrządzenie filetów z kurczaka nie zajmuje wiele czasu.

Dlaczego warto zrobić kurczaka w pieprzu cytrynowym?

  • To łatwy i sprawdzony przepis na pyszny obiad.
  • Danie robi się szybko, więc można je przyrządzać nawet w ciągu zwykłego tygodnia.
  • Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty można kupić w drodze powrotnej z pracy do domu.
  • Kurczaka można przyrządzić na patelni lub w piekarniku. W tym przepisie cytrynowe filety robi się na patelni. Po obsmażeniu mięso przekłada się do formy, dodaje resztę składników i piecze w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
  • Kurczaka można usmażyć na patelni grillowej. Dzięki temu na filetach powstaną rumiane paseczki.
  • Mąkę pszenną można zamienić na skrobię kukurydzianą. W ten sposób kurczaka w pieprzu cytrynowym będą mogły zjeść osoby, które unikają glutenu.
  • Sos zaostrzy szczypta chili, a orientalnego smaku nada odrobina curry.
  • Gotowe danie posypuje się świeżymi ziołami. Kurczak pysznie smakuje ze świeżą kolendrą, natką pietruszki, bazylią lub koperkiem.
  • Kurczak w pieprzu cytrynowym doskonale łączy się z różnymi dodatkami. Sprawdzą się pieczone czy gotowane ziemniaki, ryż lub kasza. Do filetów pasuje też kolorowa sałata z sosem winegret oraz chrupiąca surówka.
  • Dodatkową zaletą tej potrawy jest to, że przyrządza się ją na jednej patelni.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytrynę otrzeć ze skórki, a następnie pokroić w plasterki.
  • Do miski wsypać mąkę, pieprz cytrynowy, sól i skórkę otartą z cytryny. Wymieszać i włożyć piersi kurczaka. Dokładnie natrzeć.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej kurczaka z obu stron na złoty kolor po 5 minut.
  • Wlać bulion i dodać masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i plasterki cytryny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut, aż sos się zagęści.
  • Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Anna Szulc-Górska
więcej