Kurczak w całości z grilla wg Pascala Brodnickiego
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Do tego kurczaka w całości z grilla potrzebny będzie grill z pokrywką, względnie piekarnik z rusztem. Pascal Brodnicki piecze go z oryginalnym sosem własnego pomysłu. Zobacz jakim?
SKŁADNIKI
- cały kurczak
- kawałek kory cynamonu (laska)
- plaster obranego imbiru
- gwiazdka anyżu
- ząbek czosnku, nieobrany
- szczypiorek (dymka)
- Sos do smarowania kurczaka:
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego (ciemnego)
- 2 łyżki słodkiego wina typu tokaj
- 5 cm korzenia imbiru obranego i startego
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos: składniki wymieszać i zagotować - cukier ma się pienić, a sos zaczyna gęstnieć.
- Rozgrzać grill do 180-200 stopni (najlepszy będzie grill gazowy w pokrywą). Kurczaka umieścić na specjalnej podstawce do pieczenia. Przez otwór przy szyi kurczaka i włożyć do środka cynamon, imbir, anyż, ząbek czosnku i garść dymki. Otwór dobrze zatkać.
- Postawić naczynie z kurczakiem na rozgrzanym grillu, posmarować mięso sosem i zamknąć pokrywę grilla. Piec około 1 godziny.
- Jeśli chcemy, aby nasz kurczak miał chrupiącą, złotą skórkę należy w trakcie pieczenia smarować go sosem co 10 minut.
- Takiego kurczak można również przyrządzić w piekarniku.