Kurczak w boczniakach - potrawa jednogarnkowa na rodzinny obiad
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Nie, to nie jest kurczak znaleziony w boczniakach, tylko świetna potrawa jednogarnkowa na rodzinny obiad dla 4 osób. Zaletą potraw jednogarnkowych jest oszczędność czasu oraz łatwość przygotowania. Garnek do przygotowania kurczaka w boczniakach powinien mieć w miarę grube dno.
SKŁADNIKI
- 2 piersi kurczaka
- 1 paczka makaronu świderki
- 700 g boczniaków
- 2 cebule
- oliwa do smażenia
- łyżka masła
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka podsmażyć na patelni i pokroić w paseczki.
- Makaron ugotować, odcedzić.
- Grzyby umyć, osuszyć, pokroić.
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w rondelku. Do cebuli dodać grzyby. Przesmażyć razem. Wrzucić pokrojoną pierś kurczaka i podlać wodą. Dusić 15 min. Doprawić, dodać makaron.
- Zagotować i zagęścić zasmażką z masła i mąki. Przed podaniem posypać natką.
- Możesz także dodać paprykę i pomidory lub polać przed podaniem sosem pomidorowym.