Kurczak tandoori - prosty przepis na danie z kuchni indyjskiej
2021-03-29
łatwy
15 min
4
W Indiach słynne są dania tandoori z kurczaka, albo innego mięsa, ryb lub owoców morza. Najpierw marynuje się je w przyprawach i jogurcie, a następnie piecze w glinianym piecu, zwanym tandoor, od którego pochodzi nazwa potrawy. Sprawdź jak zrobić tandoori w swoim domu.
SKŁADNIKI
- 80 dag piersi kurczaka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- cytryna
- 500 ml jogurtu naturalnego
- łyżka kolendry
- łyżka kurkumy
- łyżka startego kłącza imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmiksuj czosnek, cebulę, imbir i sok wyciśnięty z cytryny.
- Dodaj jogurt i pozostałe składniki marynaty, wymieszaj.
- Mięso ponacinaj i włóż do marynaty, rozchylając nacięcia tak, aby marynata wniknęła do środka.
- Wstaw do lodówki na 4 godziny.
- Filety ułóż na ruszcie, a pod nim postaw blachę, na którą będzie skapywał tłuszcz.
- Piecz w temperaturze 200°C, nie odwracając, aż mięso nabierze złotego koloru (15–20 minut).
- W połowie pieczenia posmaruj je marynatą, żeby nie wyschło.