Kurczak tandoori - prosty przepis na danie z kuchni indyjskiej
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    W Indiach słynne są dania tandoori z kurczaka, albo innego mięsa, ryb lub owoców morza. Najpierw marynuje się je w przyprawach i jogurcie, a następnie piecze w glinianym piecu, zwanym tandoor, od którego pochodzi nazwa potrawy. Sprawdź jak zrobić tandoori w swoim domu.
SKŁADNIKI
- 80 dag piersi kurczaka
 - cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - cytryna
 - 500 ml jogurtu naturalnego
 - łyżka kolendry
 - łyżka kurkumy
 - łyżka startego kłącza imbiru
 - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
 - 1/4 łyżeczki cynamonu
 - 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
 - 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
 - 5 łyżek oleju słonecznikowego
 - sól
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmiksuj czosnek, cebulę, imbir i sok wyciśnięty z cytryny.
 - Dodaj jogurt i pozostałe składniki marynaty, wymieszaj.
 - Mięso ponacinaj i włóż do marynaty, rozchylając nacięcia tak, aby marynata wniknęła do środka.
 - Wstaw do lodówki na 4 godziny.
 - Filety ułóż na ruszcie, a pod nim postaw blachę, na którą będzie skapywał tłuszcz.
 - Piecz w temperaturze 200°C, nie odwracając, aż mięso nabierze złotego koloru (15–20 minut).
 - W połowie pieczenia posmaruj je marynatą, żeby nie wyschło.