Kurczak tandoori - prosty przepis na danie z kuchni indyjskiej

2021-03-29
Kurczak  tandoori
Autor: Shutterstock Kuchnia indyjska w twoim domu!
łatwy
15 min
4

W Indiach słynne są dania tandoori z kurczaka, albo innego mięsa, ryb lub owoców morza. Najpierw marynuje się je w przyprawach i jogurcie, a następnie piecze w glinianym piecu, zwanym tandoor, od którego pochodzi nazwa potrawy. Sprawdź jak zrobić tandoori w swoim domu.

SKŁADNIKI

  • 80 dag piersi kurczaka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka kolendry
  • łyżka kurkumy
  • łyżka startego kłącza imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zmiksuj czosnek, cebulę, imbir i sok wyciśnięty z cytryny.
  • Dodaj jogurt i pozostałe składniki marynaty, wymieszaj.
  • Mięso ponacinaj i włóż do marynaty, rozchylając nacięcia tak, aby marynata wniknęła do środka.
  • Wstaw do lodówki na 4 godziny.
  • Filety ułóż na ruszcie, a pod nim postaw blachę, na którą będzie skapywał tłuszcz.
  • Piecz w temperaturze  200°C, nie odwracając, aż mięso nabierze złotego koloru (15–20 minut).
  • W połowie pieczenia posmaruj je marynatą, żeby nie wyschło.
Redakcja
więcej