Kurczak po zbójnicku, zapiekany w ziemniakach. Idealny na rodzinny obiad albo imprezę

Kurczak po zbójnicku, zapiekany w ziemniakach. Idealny na rodzinny obiad albo imprezę
Autor: Shutterstock Świetne danie na co dzień i od święta, Sprawdzi się na rodzinnym obiedzie i na imprezie
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Kurczak po zbójnicku, zapiekany w ziemniakach to świetne danie na codzienny obiad i na imprezę. Niedrogie i łatwe do przygotowania, choć nieco pracochłonne. Ale przygotowanie go można rozłożyć nawet na dwa dni - jednego ugotować ziemniaki, a następnego przygotować farsz i zapiec.

SKŁADNIKI

  • 8 ziemniaków średniej wielkości
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie przyprawy do kurczaka - np. gyros
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g grzybów, mogą być pieczarki lub grzyby leśne
  • 150 g ostrego sera - może być oscypek, ser wędzony
  • 100 g wędzonego chudego boczek
  • 3 łyżki oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyj, osusz, natrzyj z wierzchu olejem. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około ok. 45 minut. Gdy będą już miękkie, wystudź je. Przekrój na pół i wydrąż, zachowując skórkę i miąższ.
  • Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i oprósz połową torebki opakowania z przyprawą do kurczaka. Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni do momentu wytopienia się tłuszczu.
  • Nadmiar tłuszczu usuń na z patelni, wrzuć pokrojone piersi. Przesmaż je tylko chwilę, tak by nie były surowe z wierzchu. Cebule pokrój w grubą kostkę, grzyby umyj i pokrój na kawałki mniej więcej równiej wielkości.
  • Posiekaj drobno czosnek, dodaj do kurczaka i podsmaż chwile wszystko razem na patelni. Ser zetrzyj na tarce. Do miski przełóż podsmażonego kurczaka z warzywami i połącz z miąższem z ziemniaków, grzyby, czosnek, oraz połowę startego sera. Całość dopraw pozostałą przyprawa do kurczaka.
  • Otrzymanym w ten sposób farszem napełnij połówki ziemniaków. Posyp je z wierzchu pozostałym tartym serem. Ułóż na blasze do pieczenia. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około ok. 20 minut.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej