Kurczak po marokańsku z kaszą kuskus - tak prosty i pyszny, że się w nim zakochasz

Kurczak po marokańsku z kaszą kuskus - tak prosty i pyszny, że się w nim zakochasz
Autor: Shutterstock Kurczak po marokańsku to danie pełne orientalnych aromatów, rozgrzewajace i sycące
łatwy
35 min
4

Kurczak po marokańsku z kaszą kuskus to rozgrzewające, sycące, aromatyczne danie. Doskonale smakuje także odgrzewane, bo jego smaki jeszcze lepiej się przenikają. Polecamy tę dawkę energii, zwłaszcza w chłodne, pochmurne dni.

SKŁADNIKI

  • 3 piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 puszka ciecierzycy
  • puszka pomidorów w kawałkach bez skórki
  • jedna średnia cukinia
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • Kuskus:
  • 220 g kaszy kuskus,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej,
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu,
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry,
  • 300 ml bulionu drobiowego,
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawami i na oleju smażymy do miękkości.Zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową., Przekładamy do garnka z grubym dnem.
  • Na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy  cukinię pokrojoną w półplasterki. Obsmażamy, do odparowania nadmiaru wody z cukinii. 
  • Tę mieszaninę dodajemy do kurczaka, zalewamy bulionem, dobrze mieszamy, wsypujemy ciecierzycę i dodajemy pomidory z puszki. Pod przykryciem dusimy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą.
  • W tym czasie przygotowujemy kuskus. Na patelni na oleju podsmażamy czosnek razem z przyprawami. Zalewamy bulionem, dobrze mieszamy. Do miski wsypujemy kaszę kuskus, wlewamy bulion z przyprawami. Odstawiamy na 5 minut. Podajemy z kurczakiem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zobacz galerię z propozycjami dań z kurczaka!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej