Kurczak po marokańsku z kaszą kuskus - tak prosty i pyszny, że się w nim zakochasz
2021-12-06
łatwy
35 min
4
Kurczak po marokańsku z kaszą kuskus to rozgrzewające, sycące, aromatyczne danie. Doskonale smakuje także odgrzewane, bo jego smaki jeszcze lepiej się przenikają. Polecamy tę dawkę energii, zwłaszcza w chłodne, pochmurne dni.
SKŁADNIKI
- 3 piersi kurczaka
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki chilli
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 puszka ciecierzycy
- puszka pomidorów w kawałkach bez skórki
- jedna średnia cukinia
- 200 ml bulionu drobiowego
- olej do smażenia
- sól do smaku
- Kuskus:
- 220 g kaszy kuskus,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej,
- ½ łyżeczki mielonego kuminu,
- ½ łyżeczki mielonej kolendry,
- 300 ml bulionu drobiowego,
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawami i na oleju smażymy do miękkości.Zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową., Przekładamy do garnka z grubym dnem.
- Na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki. Obsmażamy, do odparowania nadmiaru wody z cukinii.
- Tę mieszaninę dodajemy do kurczaka, zalewamy bulionem, dobrze mieszamy, wsypujemy ciecierzycę i dodajemy pomidory z puszki. Pod przykryciem dusimy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą.
- W tym czasie przygotowujemy kuskus. Na patelni na oleju podsmażamy czosnek razem z przyprawami. Zalewamy bulionem, dobrze mieszamy. Do miski wsypujemy kaszę kuskus, wlewamy bulion z przyprawami. Odstawiamy na 5 minut. Podajemy z kurczakiem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne