Kotlet kijowski - przepis na pierś kurczaka nadziewaną masłem pietruszkowym
2022-01-26

łatwy
0 min
4
Kotlet kijowski, nazywany też kurczakiem po kijowsku, to przepyszna, soczysta pierś kurczaka rozpływająca się w ustach dzięki nadzieniu z masła. Świetnie smakuje podana z ziemniakami z wody lub frytkami i surówką ze świeżych warzyw.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 0,5 pęczka natki
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka mąki
- łyżka bułki tartej
- jajko
- sól i pieprz
- klarowane masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Natkę umyj, osusz i posiekaj. Utrzyj z masłem na gładką masę.
- W trakcie ucierania dodaj sok z cytryny, sól i pieprz.
- Z masła uformuj 2 wałeczki i włóż je do zamrażalnika na pół godziny.
- Mięso rozbij, skrop sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem.
- Na mięsie połóż wałeczki masła i zwiń rulony.
- Panieruj w mące, roztrzepanym jajku i bułce.
- Smaż na klarowanym maśle.