Kotlet kijowski - przepis na pierś kurczaka nadziewaną masłem pietruszkowym

2022-01-26
Kurczak po kijowsku
Autor: Shutterstock Kurczak po kijowsku to kotlet aromatyzowany czosnkowym masłem.
łatwy
0 min
4

Kotlet kijowski, nazywany też kurczakiem po kijowsku, to przepyszna, soczysta pierś kurczaka rozpływająca się w ustach dzięki nadzieniu z masła. Świetnie smakuje podana z ziemniakami z wody lub frytkami i surówką ze świeżych warzyw.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 pęczka natki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka mąki
  • łyżka bułki tartej
  • jajko
  • sól i pieprz
  • klarowane masło
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Natkę umyj, osusz i posiekaj. Utrzyj z masłem na gładką masę.
  • W trakcie ucierania dodaj sok z cytryny, sól i pieprz.
  • Z masła uformuj 2 wałeczki i włóż je do zamrażalnika na pół godziny.
  • Mięso rozbij, skrop sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem.
  • Na mięsie połóż wałeczki masła i zwiń rulony.
  • Panieruj w mące, roztrzepanym jajku i bułce.
  • Smaż na klarowanym maśle.