Kurczak po góralsku, w kiszonej kapuście z kminkiem

2021-03-29
Kurczak po góralsku, w kiszonej kapuście z kminkiem
Autor: Shutterstock Kurczak po góralsku, w kiszonej kapuście z kminkiem
łatwy
25 min
4

Doskonała propozycja na rodzinny obiad. Kurczak nadziewany kiszoną kapustą z kminkiem to tradycyjny przepis z regionu Podhala. Podajemy go z ziemniaczanymi kluskami (np. kopytkami lub śląskimi).

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak ok. 1,5 kg
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 szkl. śmietany
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju (lub 2 łyżki smalcu)
  • 1/4 szkl. bulionu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zmiażdżony czosnek utrzeć z solą, pieprzem, kminkiem i sokiem z cytryny.
  • Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć przygotowaną pastą, owinąć folią i zostawić w lodówce na 2 godziny.
  • Po wyjęciu pokroić na porcje.
  • Kapustę kiszoną drobno pokroić, dodać do garnka, obgotować chwilę w bulionie.
  • Cebulę obrać i posiekać. W płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę, dodać kurczaka i obsmażyć go ze wszystkich stron, aż się zrumieni. Następnie obłożyć kapustą, przykryć i dusić na niewielkim ogniu około 40 min. Pod koniec duszenia dodać sól, pieprz, wlać śmietanę, wymieszać i dusić jeszcze chwilę.
  • Podawać posypany natką pietruszki