Kurczak po góralsku, w kiszonej kapuście z kminkiem
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Doskonała propozycja na rodzinny obiad. Kurczak nadziewany kiszoną kapustą z kminkiem to tradycyjny przepis z regionu Podhala. Podajemy go z ziemniaczanymi kluskami (np. kopytkami lub śląskimi).
SKŁADNIKI
- 1 kurczak ok. 1,5 kg
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 szkl. śmietany
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju (lub 2 łyżki smalcu)
- 1/4 szkl. bulionu
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmiażdżony czosnek utrzeć z solą, pieprzem, kminkiem i sokiem z cytryny.
- Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć przygotowaną pastą, owinąć folią i zostawić w lodówce na 2 godziny.
- Po wyjęciu pokroić na porcje.
- Kapustę kiszoną drobno pokroić, dodać do garnka, obgotować chwilę w bulionie.
- Cebulę obrać i posiekać. W płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę, dodać kurczaka i obsmażyć go ze wszystkich stron, aż się zrumieni. Następnie obłożyć kapustą, przykryć i dusić na niewielkim ogniu około 40 min. Pod koniec duszenia dodać sól, pieprz, wlać śmietanę, wymieszać i dusić jeszcze chwilę.
- Podawać posypany natką pietruszki