Kurczak po francusku z karmelizowaną cebulą. Uwodzi od pierwszego kęsa
2023-01-25
łatwy
40 min
4
Kurczak po francusku z karmelizowaną cebulą jest tak pyszny, że zapada w pamięć na długo. Mięso zapiekane pod sosem z karmelizowanej cebuli i plasterkami sera zachowuje soczystość i kruchość, ma też niezrównany smak.
SKŁADNIKI
- KURCZAK:
- 4 średnie piersi z kurczaka rozbite na równą grubość
- 2 1/2 łyżki mąki
- po 1 łyżeczce soli, czosnku w proszku, cebuli w proszku
- po 1/2 łyżeczki pieprzu i papryki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- SOS Z CEBULI
- 2 duże żółte cebule pokrojone w krążki
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- szczypta czerwonej papryki
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka sosu sojowego
- 400 ml bulionu - wołowego, drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżki mąki1 łyżeczka suszonej pietruszki
- po ½ łyżeczki suszonego oregano i suszonego tymianku
- SERY
- 4 plastry sera provolone (można zastąpić serem salami)
- 100 g świeżo startego sera Gruyere (można zastąpić serem ementaler)
- ¼ szklanki świeżo startego parmezanu (można zastąpić serem Grana Padano lub polskim Bursztynem)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj kurczaka: wymieszaj mąkę i wszystkie przyprawy do kurczaka w płytkim naczyniu. Zanurz każdą pierś w mieszance, strząśnij nadmiar, a następnie przenieś na suchą powierzchnię.
- Usmaż kurczaka: rozpuść 2 łyżki masła w 2 łyżkach oliwy z oliwek na dużej patelni, na średnim ogniu. Dodaj kurczaka i smaż przez 3-4 minuty lub do momentu, aż będzie złoty. Przenieś kurczaka na talerz i przykryj folią, nie wycieraj patelni.
- Karmelizuj cebulę: rozpuść 4 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy z oliwek w sosie z kurczaka na średnim ogniu. Dodaj cebulę, ⅛ łyżeczki soli i ⅛ łyżeczki pieprzu. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie karmelizowana i ciemnobrązowa, około 20 minut. Zmniejsz ogień i/lub dodaj więcej masła/oliwy z oliwek, jeśli cebula zacznie się przypalać.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Przygotuj sos: gdy cebula się skarmelizuje, dodaj czosnek, płatki czerwonej papryki, sos sojowy i sos Worcestershire i gotuj przez 30 sekund. Dodaj mąkę i gotuj przez minutę. Dodaj bulion i wszystkie przyprawy do sosu. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż zgęstnieje. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem
- Dodaj ser: gdy sos zgęstnieje, przelej go do naczynia żaroodpornego, dodaj kurczaka i na każdą porcję wlej łyżką sosu. Na wierzchu każdego kawałka kurczaka połóż plasterek sera provolone, a następnie posiekany gruyere i parmezan.
- Pieczenie: wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez 10-15 minut lub do momentu stopienia sera i upieczenia się kurczaka. Przed podaniem polej kurczaka większą ilością sosu. To danie wspaniale smakuje z puree ziemniaczanym.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Zobacz nasze przepisy na inne dania z kurczaka