Kurczak pieczony z warzywami. Sekretem tego dania jest chrupiąca skórka
Kurczak pieczony z warzywami to danie łatwe i szybkie. Mięso ma chrupiącą skórkę, a w środku jest soczyste. Za jego obłędny smak odpowiada marynata przyrządzona na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem octu balsamicznego i ostrej musztardy. Warto wybrać ten przepis, ponieważ jest to idealny pomysł na aromatyczny obiad dla całej rodziny.
Jak upiec kurczaka z warzywami?
Przyrządzenie tej smakowitej potrawy nie jest trudne. Zaczyna się od zrobienia marynaty z oliwy z oliwek, octu balsamicznego i ostrej musztardy. Kurczak powinien w niej leżakować przynajmniej pół godziny. Następnie mięso obsmaża się na rumiano z każdej strony i przekłada do formy do zapiekania, gdzie już czeka cukinia i pomidorki koktajlowe. Kurczak z warzywami piecze się w piekarniku około 20 minut.
Przepis na pieczonego kurczaka
- To łatwy przepis na pyszny obiad z kurczakiem w roli głównej.
- Danie robi się szybko. Czas przygotowania to około 35 minut, a pieczenie trwa około 20 minut.
- Lista składników jest krótka. Znalazł się na niej kurczak, cukinia, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, ostra musztarda oraz sól i pieprz.
- W tym przepisie piecze się ćwiartki z kurczaka, ale w ten sam sposób można zrobić podudzia lub uda.
- Świeżą bazylię zastąpi suszona. Można dodać też oregano.
- Do marynaty należy dodać ostrą musztardę, która podkreśli smak mięsa. Najlepsza będzie sarepska lub Dijon. Można też użyć musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy.
- Razem z kurczakiem piecze się cukinia i pomidorki koktajlowe. Danie wzbogacą pokrojone w ćwiartki ziemniaki, które wcześniej należy krótko obgotować. Sprawdzi się też marchewka, czerwona cebula i ząbki czosnku.
- Potrawę można przygotować na patelni, która nadaje się do piekarnika.
Kiedy podawać kurczaka pieczonego?
Kurczak pieczony z warzywami to pomysł na obiad dla całej rodziny w tygodniu i od święta. Dzięki temu, że składniki są w sklepach cały rok, a czas przygotowania jest dość krótki, potrawa będzie smakować zawsze i każdemu. Do kurczaka z piekarnika można podać frytki, ryż lub grzanki oraz kolorową sałatkę.
SKŁADNIKI
- 2 ćwiartki z kurczaka lub uda
- 1 cukinia
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek + 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek wymieszać z octem balsamicznym i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.
- Kurczaka natrzeć marynatą, przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
- Pokrojoną w półplastry cukinię i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe przełożyć do formy do zapiekania, posypać posiekaną bazylią i skropić oliwą z oliwek.
- Na dużą patelnię przelać marynatę z miski z kurczakiem, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i rozgrzać. Smażyć na niej mięso z obu stron, aż będzie rumiane. Usmażone udka ułożyć w formie na warzywach.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut.
- Podawać od razu z kolorową sałatą z lekkim dressingiem.