Kurczak pieczony z warzywami. Sekretem tego dania jest chrupiąca skórka

kurczak pieczony z warzywami
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
2

Kurczak pieczony z warzywami to danie łatwe i szybkie. Mięso ma chrupiącą skórkę, a w środku jest soczyste. Za jego obłędny smak odpowiada marynata przyrządzona na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem octu balsamicznego i ostrej musztardy. Warto wybrać ten przepis, ponieważ jest to idealny pomysł na aromatyczny obiad dla całej rodziny.

Jak upiec kurczaka z warzywami?

Przyrządzenie tej smakowitej potrawy nie jest trudne. Zaczyna się od zrobienia marynaty z oliwy z oliwek, octu balsamicznego i ostrej musztardy. Kurczak powinien w niej leżakować przynajmniej pół godziny. Następnie mięso obsmaża się na rumiano z każdej strony i przekłada do formy do zapiekania, gdzie już czeka cukinia i pomidorki koktajlowe. Kurczak z warzywami piecze się w piekarniku około 20 minut.

Przepis na pieczonego kurczaka

  • To łatwy przepis na pyszny obiad z kurczakiem w roli głównej.
  • Danie robi się szybko. Czas przygotowania to około 35 minut, a pieczenie trwa około 20 minut.
  • Lista składników jest krótka. Znalazł się na niej kurczak, cukinia, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, ostra musztarda oraz sól i pieprz.
  • W tym przepisie piecze się ćwiartki z kurczaka, ale w ten sam sposób można zrobić podudzia lub uda.
  • Świeżą bazylię zastąpi suszona. Można dodać też oregano.
  • Do marynaty należy dodać ostrą musztardę, która podkreśli smak mięsa. Najlepsza będzie sarepska lub Dijon. Można też użyć musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy.
  • Razem z kurczakiem piecze się cukinia i pomidorki koktajlowe. Danie wzbogacą pokrojone w ćwiartki ziemniaki, które wcześniej należy krótko obgotować. Sprawdzi się też marchewka, czerwona cebula i ząbki czosnku.
  • Potrawę można przygotować na patelni, która nadaje się do piekarnika.

Kiedy podawać kurczaka pieczonego?

Kurczak pieczony z warzywami to pomysł na obiad dla całej rodziny w tygodniu i od święta. Dzięki temu, że składniki są w sklepach cały rok, a czas przygotowania jest dość krótki, potrawa będzie smakować zawsze i każdemu. Do kurczaka z piekarnika można podać frytki, ryż lub grzanki oraz kolorową sałatkę.

SKŁADNIKI

  • 2 ćwiartki z kurczaka lub uda
  • 1 cukinia
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek + 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek wymieszać z octem balsamicznym i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.
  • Kurczaka natrzeć marynatą, przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  • Pokrojoną w półplastry cukinię i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe przełożyć do formy do zapiekania, posypać posiekaną bazylią i skropić oliwą z oliwek.
  • Na dużą patelnię przelać marynatę z miski z kurczakiem, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i rozgrzać. Smażyć na niej mięso z obu stron, aż będzie rumiane. Usmażone udka ułożyć w formie na warzywach.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut.
  • Podawać od razu z kolorową sałatą z lekkim dressingiem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej