Kurczak w sosie mole - sprawdzony przepis na kurczaka meksykańskiego w sosie czekoladowym

2022-10-20
Kurczak meksykański w sosie czekoladowym (mole)
Autor: Shutterstock Udka z kurczaka w sosie czekoladowym.
łatwy
45 min
4

Kurczak  w sosie mole to niezwykłe kulinarne połączenie mięsa i czekolady. Zachwyci wszystkich miłośników dań wytrawnych ze słodką nutą. Sprawdź, jak zrobić kurczaka po meksykańsku w czekoladowym sosie i ciesz się  wybornym smakiem mięsa w słodko-pikantnej odsłonie.

SKŁADNIKI

  • 4-5 udek z kurczaka (bez kości)
  • 4 pomidory malinowe (albo puszka pomidorów bez skórki w kawałkach)
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 średnie cebule przekrojone w ćwiartki
  • 4 ząbki czosnku całe
  • 10 suszonych papryczek chili
  • 2 papryczki chipotle
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • 4 goździki
  • 100 g rodzynek
  • 100 g migdałów blanszowanych
  • 200 g wysokogatunkowej gorzkiej czekolady 73%
  • sól, cukier do smaku
  • skórka limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce zamarynuj kurczaka w soli, pieprzu, czosnku oraz skórce z limonki. Odstaw do lodówki na 40 minut.
  • Nagrzej piekarnik do 200°C. Na blasze połóż papier do pieczenia i rozłóż na nim pomidory, cebulę i czosnek. Piecz, aż warzywa delikatnie się przypieką, a skórka pomidorów będzie swobodnie odchodzić.
  • Na rozgrzanej, suchej patelni podpraż świeże, wypestkowane papryczki chili, aż uzyskają brązowy kolor.
  • Do miski wlej ciepłą wodę i namocz w niej suszone papryczki przez 15 minut. Odsączone chili zmiksuj w blenderze. W razie potrzeby dodaj nieco wody, w której były wcześniej namaczane.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, a następnie przez kilka minut podsmażaj ziarna pieprzu, goździki i nasiona kolendry. Odstaw do ostygnięcia.
  • Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju i podsmaż rodzynki. Po paru minutach dodaj migdały. Smaż całość jeszcze przez kilka minut. Odstaw do wystygnięcia.
  • Zmiksuj upieczone warzywa, podsmażone przyprawy i bakalie. Gdy powstanie gładkie pure dopraw całość solą i korą cynamonową, a następnie przełóż do garnka. Duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny, stopniowo dodając pół litra bulionu. Finalnie mole poblano musi być dość gęste, o konsystencji jogurtu.
  • Na 10 minut przed końcem duszenia dodaj pokruszoną czekoladę. Dopraw solą i cukrem do smaku. Wyjmij korę cynamonową.
  • Gdy mole będzie się dusić rozgrzej piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim kurczaka na złoty kolor. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i wyłóż na niego usmażonego kurczaka. Piecz przez 10 minut. Po upieczeniu obtocz kurczaka w sezamie.
  • Sos mole poblano podawaj z kurczakiem oraz ryżem jaśminowym.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Poznaj nasze inne przepisy na udka i podudzia z kurczaka