Kurczak korzenny z mandarynkami - przepis na święta

2021-03-29
mat. pras. Kurczak Zagrodowy
Kurczak korzenny na Boże Narodzenie z mandarynkami
Autor: mat. pras. Kurczak Zagrodowy Kurczak w przyprawach korzennych to idealne danie na święta
łatwy
90 min
4

Przepis na kurczaka w przyprawach korzennych z mandarynkami warto wypróbować podczas zimowych świąt i uroczystości. Aromatyczna marynata z dodatkiem cynamonu i anyżu sprawi, że kurczak zyska typowo świąteczny smak i będzie królem stołu podczas rodzinnego obiadu. Sprawdź, jak zrobić odświętnego kurczaka z mandarynkami.

ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia kurczaka!

SKŁADNIKI

  • 1 cały kurczak, np.  Zagrodowy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • Kilka kruszonych liści laurowych
  • 5-6 mandarynek
  • 2 gałązki rozmarynu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć mieszanką wymienionych wyżej przypraw i wstawić w naczyniu, w którym będzie się piec na noc do lodówki.

    W dniu pieczenia obłożyć kurczaka plastrami mandarynek. Można dla dekoracyjnego wyglądu dołożyć laski cynamonu i gwiazdki anyżu, Kilka plastrów mandarynek razem z rozmarynem włożyć do wnętrza kurczaka.

    Wstawić kurczaka ułożonego w naczyniu na plecach do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piec 20 minut, po czym odwrócić na brzuch, piec kolejne 20 minut, po czym znów ułożyć na plecach, temperaturę zmniejszyć do 170 st. C. i piec jeszcze 40 minut. Jeśli będzie zbytnio się przypiekał, można przykryć folią aluminiową.

mat. pras. Kurczak Zagrodowy