Kurczak duszony po cygańsku: przepis na smaczny obiad

Kurczak duszony po cygańsku: przepis na smaczny obiad
Autor: Shutterstock Kurczak po cygańsku duszony w sosie śliwkowo-pomidorowym jest smaczny i sycący
łatwy
45 min
4

Kurczak duszony po cygańsku: przepis na smaczny obiad

SKŁADNIKI

  • 4 nóżki kurczaka
  • 2 cebule
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • 8 suszonych moreli
  • 1/2 szklanki dżemu morelowego lub powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oleju do obsmażenia kurczaka
  • sól do smaku
  • do dekoracji: prażone migdały, natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nóżki kurczaka podzielić na udko i pałkę. 
  • Kawałki kurczaka oprószyć przyprawami oraz solą. Zrumienić na rozgrzanym oleju.
  • Dodać cebulę pokrojona w piórka oraz pokrojone śliwki i morele. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać dżem, przecier pomidorowy oraz 1 szklankę wody. Doprowadzić do wrzenia.
  • Przykryć pokrywką. Dusić na wolnym ogniu przez 40 minut.
  • Spróbować sos. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem według własnego uznania.
  • Na koniec posypać prażonymi i siekanymi migdałami oraz natką pietruszki. Podawać z ryżem lub makaronem.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej