Kurczak duszony po cygańsku: przepis na smaczny obiad
2021-04-02
łatwy
45 min
4
Kurczak duszony po cygańsku: przepis na smaczny obiad
SKŁADNIKI
- 4 nóżki kurczaka
- 2 cebule
- 8 śliwek kalifornijskich
- 8 suszonych moreli
- 1/2 szklanki dżemu morelowego lub powideł śliwkowych
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki oleju do obsmażenia kurczaka
- sól do smaku
- do dekoracji: prażone migdały, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nóżki kurczaka podzielić na udko i pałkę.
- Kawałki kurczaka oprószyć przyprawami oraz solą. Zrumienić na rozgrzanym oleju.
- Dodać cebulę pokrojona w piórka oraz pokrojone śliwki i morele. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać dżem, przecier pomidorowy oraz 1 szklankę wody. Doprowadzić do wrzenia.
- Przykryć pokrywką. Dusić na wolnym ogniu przez 40 minut.
- Spróbować sos. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem według własnego uznania.
- Na koniec posypać prażonymi i siekanymi migdałami oraz natką pietruszki. Podawać z ryżem lub makaronem.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.