Kotlety z piersi kurczaka w cieście po czesku
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kotlety z piersi kurczaka w cieście z tartym ziemniakiem są soczyste w środku i chrupiące z wierzchu. Pyszne domowe jedzenie, które będzie smakować każdemu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 750 g piersi kurczaka
- 1 ziemniak
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczak przeciąć wzdłuż na połowę. Zbić tłuczkiem do mięsa lub wałkiem, aby wyrównać grubość.
- Ziemniaka obrać, zetrzeć na tarce na cienkie strużyny.
- Do ziemniaka dodać jajko, musztardę, sól i pieprz. Wymieszać.
- Następnie do masy ziemniaczanej dolać mleko i wsypać mąkę, wymieszać na jednorodne ciasto.
- Sznycle z kurczaka włożyć do ciasta i odstawić na co najmniej 1 godzinę.
- Rozgrzać olej na patelni i zrumienić panierowane w cieście sznycle.