Kotlety z piersi kurczaka w cieście po czesku

2021-03-29
Kotlety z piersi kurczaka w cieście z tartego ziemniaka
Autor: Shutterstock Doskonałe kotlety z piersi kurczaka w niecodziennej panierce 
łatwy
30 min
4

Kotlety z piersi kurczaka w cieście z tartym ziemniakiem są soczyste w środku i chrupiące z wierzchu. Pyszne domowe jedzenie, które będzie smakować każdemu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 750 g piersi kurczaka
  • 1 ziemniak
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kurczak przeciąć wzdłuż na połowę. Zbić tłuczkiem do mięsa lub wałkiem, aby wyrównać grubość.
  • Ziemniaka obrać, zetrzeć na tarce na cienkie strużyny.
  • Do ziemniaka dodać jajko, musztardę, sól i pieprz. Wymieszać.
  • Następnie do masy ziemniaczanej dolać mleko i wsypać mąkę, wymieszać na jednorodne ciasto.
  • Sznycle z kurczaka włożyć do ciasta i odstawić na co najmniej 1 godzinę.
  • Rozgrzać olej na patelni i zrumienić panierowane w cieście sznycle.