Kotlety z makaronu i kurczaka - genialne danie 2 w 1

Kotlety z makaronu i kurczaka
Autor: Shutterstock Kotlety z makaronu i kurczaka to pyszne danie obiadowe
łatwy
30 min
4

Kotlety z makaronu i kurczaka możemy przygotować ze specjalnie przygotowanych produktów lub z resztek - na przykład makaronu i kurczaka, które zostały z niedzielnego rosołu. Obie opcje są pyszne i warte uwagi, więc do dzieła.

Ekonomiczne kotlety z makaronu i kurczaka z rosołu

To wersja dania pozwalająca wykorzystać resztki. Danie przygotowujemy niemal w ten sam sposób tyle że mielone mięso zastępujemy gotowanym lub smażonym lub pieczonym kurczakiem. Mięso obieramy z kości i bardzo drobno kroimy, można je również zmielić w maszynce. Resztę kroków robimy tak jak w powyższym przepisie. Ta wersja ma zacytowanie krótszy czas pieczenia - jeśli zdecydujecie się naten rodzaj obróbki cieplnej kotletom wystarczy 15-20 minut w piekarniku.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 szklanka ugotowanego makaronu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki siekanej natki
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron drobno posiekać i wymieszać z mielonym mięsem, dodać jajko, posiekaną natkę i przyprawy.
  • Wyrobić w miarę jednolitą masę. Uformować z niej niewielkie spłaszczone kotleciki.
  • Każdy kotlet panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju.
  • Kotlety można też upiec w piekarniku - wystarczy 40 minut w 180 stopniach.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej