Kotlety z makaronu i kurczaka - genialne danie 2 w 1
2021-04-28
łatwy
30 min
4
Kotlety z makaronu i kurczaka możemy przygotować ze specjalnie przygotowanych produktów lub z resztek - na przykład makaronu i kurczaka, które zostały z niedzielnego rosołu. Obie opcje są pyszne i warte uwagi, więc do dzieła.
Ekonomiczne kotlety z makaronu i kurczaka z rosołu
To wersja dania pozwalająca wykorzystać resztki. Danie przygotowujemy niemal w ten sam sposób tyle że mielone mięso zastępujemy gotowanym lub smażonym lub pieczonym kurczakiem. Mięso obieramy z kości i bardzo drobno kroimy, można je również zmielić w maszynce. Resztę kroków robimy tak jak w powyższym przepisie. Ta wersja ma zacytowanie krótszy czas pieczenia - jeśli zdecydujecie się naten rodzaj obróbki cieplnej kotletom wystarczy 15-20 minut w piekarniku.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka
- 1 szklanka ugotowanego makaronu
- 1 jajko
- 3 łyżki siekanej natki
- sól i pieprz
- bułka tarta
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron drobno posiekać i wymieszać z mielonym mięsem, dodać jajko, posiekaną natkę i przyprawy.
- Wyrobić w miarę jednolitą masę. Uformować z niej niewielkie spłaszczone kotleciki.
- Każdy kotlet panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju.
- Kotlety można też upiec w piekarniku - wystarczy 40 minut w 180 stopniach.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH