Kotlety z indyka marynowane w jogurcie z kurkumą

2021-03-29
redakcja poradnikzdrowie.pl
Kotlety z indyka marynowane w jogurcie z kurkumą
Autor: Shutterstock Kotlety z indyka w jogurcie z kurkumą nabierają orientalnego szyku
łatwy
25 min
4

Kotlety z indyka wielu osobom kojarzą się z nudą. Mięso z indyka jest delikatne, wręcz dietetyczne. Z kolei kotlety - jak je przyrządzić - jak schabowe? Wszystko już było, a może nie? Może warto zrobić indycze kotlety inaczej?

SKŁADNIKI

  • 20 dag piersi z indyka
  • kubek gęstego jogurtu
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka kurkumy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz kajeński

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jogurt wymieszaj z pieprzem, kurkumą i sokiem z cytryny.
  • Mięso pokrój w cienkie plastry, zalej jogurtem, wstaw do lodówki na godzinę.
  • Na patelni o grubym dnie rozgrzej oliwę, połóż mięso, smaż po 3 minuty z każdej strony, posól.
  • Podawaj z ryżem na sypko i surówką, np. z kapusty kiszonej.
redakcja poradnikzdrowie.pl