Kotlety schabowe z kością z piekarnika: przepis na wykwintne kotlety z piekarnika

2021-03-29
Kotlety schabowe z kością z piekarnika: przepis na wykwintne kotlety z piekarnika
Autor: thinkstockphotos.com Pieczone kotlety schabowe idealnie nadają się na imprezy i święta, wymagają minimum zaangażowania i pieką się same. 
łatwy
20 min
4

Kotlety ze schabu wieprzowego z kością pieczone w piekarniku to łatwy przepis. Schabowe podane z pieczonym owocem kaki (inaczej sharony lub persymony) to wykwintne danie obiadowe na odświętne okazje. Do tego jeszcze masło ziołowe i uczta gotowa. 

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety schabowe z kością, czyli około 60 dag schabu
  • majeranek
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki smalcu (opcjonalnie)
  • szklanka bulionu
  • kilka owoców kaki (persymona, sharon, hurma)
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek rozetrzeć z solą.
  • Każdy kotlet oprószyć majerankiem, natrzeć czosnkiem roztartym z solą i posypać pieprzem. Odstawić na 2–4 godziny w chłodne miejsce.
  • Kotlety zrumienić z obu stron na patelni grillowej lub na zwykłej patelni na smalcu. Zrumienione przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.
  • Całość podlać gorącym bulionem, przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną w kierunku kotletów) lub pokrywką. Piec 30 min. w temp. 200°C.
  • Po 30 minutach pieczenia, zdjąć folię, dodać owoce kaki pokrojone na ćwiartki i zapiekać pod górną grzałką lub grillem jeszcze 5 minut. 
  • Kotlety schabowe z piekarnika serwować z masłem ziołowym.
Redakcja
więcej