Kotlety schabowe z kością z piekarnika: przepis na wykwintne kotlety z piekarnika
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kotlety ze schabu wieprzowego z kością pieczone w piekarniku to łatwy przepis. Schabowe podane z pieczonym owocem kaki (inaczej sharony lub persymony) to wykwintne danie obiadowe na odświętne okazje. Do tego jeszcze masło ziołowe i uczta gotowa.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety schabowe z kością, czyli około 60 dag schabu
- majeranek
- czosnek
- sól
- pieprz
- 2 łyżki smalcu (opcjonalnie)
- szklanka bulionu
- kilka owoców kaki (persymona, sharon, hurma)
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek rozetrzeć z solą.
- Każdy kotlet oprószyć majerankiem, natrzeć czosnkiem roztartym z solą i posypać pieprzem. Odstawić na 2–4 godziny w chłodne miejsce.
- Kotlety zrumienić z obu stron na patelni grillowej lub na zwykłej patelni na smalcu. Zrumienione przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.
- Całość podlać gorącym bulionem, przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną w kierunku kotletów) lub pokrywką. Piec 30 min. w temp. 200°C.
- Po 30 minutach pieczenia, zdjąć folię, dodać owoce kaki pokrojone na ćwiartki i zapiekać pod górną grzałką lub grillem jeszcze 5 minut.
- Kotlety schabowe z piekarnika serwować z masłem ziołowym.