Kotlety schabowe z kapustą kiszoną i jabłkami: tylko 3 składniki i mnóstwo smaku

Kotlety schabowe z kapustą kiszoną i jabłkami
Autor: Shutterstock.com Soczyste kotlety schabowe pieczone z kapustą kiszoną i jabłkami
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Kotlety schabowe z kiszoną kapustą i jabłkami to szybki i łatwy obiad, który ma tylko pięć składników i jest pełen wyrazistego smaku. Jest bezglutenowy, niskowęglowodanowy i można go przygotować w jednym naczyniu. Schab, kapusta kiszona i jabłka to idealne połączenie smaków słodkich, słonych i pikantnych. Dzięki powolnemu pieczeniu w piekarniku otrzymujemy delikatną wieprzowinę. Idealna potrawa na rodzinny obiad! 

Jeśli nie w piekarniku, to jak zrobić schabowe z kiszoną kapustą i jabłkami? Wskazówki

Schabowe w kapuście na kuchence

Jeśli nie masz piekarnika lub jest zbyt mały, to danie można ugotować na kuchence. Po dodaniu jabłek i kiszonej kapusty zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj, aż wieprzowina się udusi, czyli około 30 do 40 minut.

Kotlety schabowe w wolnowarze

Obsmaż kotlety schabowe na kuchence i przenieś je do wolnowaru. Gotuj przez 5 do 6 godzin w przypadku kotletów schabowych lub karkowych, a 7 do 8 godzin w przypadku grubszych kotletów, takich jak schab wieprzowy z kością .

Czy można pominąć jabłka?

Jeśli nie masz jabłek, nie ma problemu! Możesz je pominąć. 

Przechowywanie i zamrażanie

Kotlety schabowe duszone z kapustą kiszoną i jabłkami przechowuj w szczelnym pojemniku przez okres do 4 dni. Aby go ponownie podgrzać, umieść składniki w żaroodpornym naczyniu żaroodpornym, przykryj i piecz w temperaturze 160°C przez około 30 do 40 minut.

Zamrożone kotlety wieprzowe z kiszoną kapustą i jabłkami można przechowywać w szczelnym pojemniku do trzech miesięcy. Po wyjęciu z zamrażarki rozmrażaj w lodówce przez 12 godzin. Umieść rozmrożone kotlety razem z kapustą i jabłkami w żaroodpornym naczyniu, przykryj i piec w temperaturze 160°C, aż się ponownie zagotują.

Składniki

6 kotletów ze schabu środkowego lub karkówki

2 1/2 szklanki (500 g ) kapusty kiszonej, 

2 czerwone jabłka, pokrojone na ósemki, pozbawione gniazda nasiennego

2 czerwone cebule, pokrojoną w piórka

2 łyżki oleju

2 łyżki miodu

2 łyżeczki majeranku

1 łyżeczka tymianku

1/2 łyżeczki rozmarynu

sól i pieprz

1 szklanka bulionu drobiowego lub białego wina lub piwa lub po prostu wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kotlety schabowe z kiszoną kapustą i jabłkami możesz przygotować w żeliwnym garnku lub w naczyniu żaroodpornym. W żeliwnym garnku można wszystkie składniki obsmażyć, a następnie zapiekać. Jeśli używasz naczynia żaroodpornego, najpierw obsmaż kotlety i warzywa na patelni, następnie przełóż je do naczynia i zapiekaj. 

Kotlety schabowe oprószyć solą i pieprzem.  Usmaż na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron. Nie musisz ich smażyć dłużej, dojdą podczas pieczenia. 

Na gorący tłuszcz dodaj cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj kiszoną kapustę i jabłka. Przypraw majerankiem, tymiankiem i rozmarynem. Wymieszaj. Dodaj miód i bulion, ponownie wymieszaj. 

Na wierzchu ułóż obsmażone kotlety. Przykryj pokrywką i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę w temperaturze 160°C.

5 zasad, jak upiec mięso
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej