Kotlety schabowe z farszem grzybowym, zapiekane z oscypkiem, zwane "Redykołka"
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kotlety "Redykołka" to bogata, wersja kotletów schabowych - z farszem grzybowym, zapiekanych z ostrym serem (np. oscypkiem). Takie kotlety schabowe możemy podać podczas odświętnego lub uroczystego obiadu. Na pewno wszystkim będą smakować.
Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego
SKŁADNIKI
- 600 g schabu bez kości
- 50 g grzybów suszonych (lub 150 g świeżych lub mrożonych)
- 600 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 200 g oscypka
- 1 pęczek pietruszki
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby opłukać i namoczyć w gorącej wodzie przez ok. 2 godz, następnie ugotować do miękkości. Odcedzić, ostudzić i drobno posiekać.
- Umyć natkę pietruszki i drobno posiekać, połączyć z grzybami, przyprawić solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszać.
- Schab umyć, osuszyć, pokroić na 4 plastry i mocno rozbić tłuczkiem. Na każdym kawałku mięsa położyć porcję grzybowego farszu. Kotlety złożyć na pół, spiąć wykałaczką, obtoczyć w roztrzepanych jajach i bułce tartej, smażyć z obu stron na rumiano.
- Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, zrumienić na tłuszczu. Oscypek zetrzeć na drobnej tarce. Usmażone kotlety ułożyć na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku, obłożyć ziemniakami, posypać oscypkiem i wstawić na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni.
- Podawać na ciepło.