Kotlety schabowe po komandorsku z ananasem i serem: przepis Grzegorza
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kotlety schabowe według przepisu Grzegorza, komandora Marynarki Wojennej, są delikatne i rozpływają się w ustach. Jednocześnie są sycące i naje się nimi nawet marynarz po sztormowej pogodzie!
ZOBACZ WIDEO i poznaj wariant schabowych w marynacie z soku z ogórków kiszonych
SKŁADNIKI
- 4 kotlety schabowe
- mały pojemnik śmietany 18%
- 2 jajka
- bułka tarta wymieszana pół na pół z mąką - do panierowania kotletów
- puszka ananasów w plastrach w lekkim syropie (mało słodkich)
- 4 plastry sera edamskiego
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety rozbić tłuczkiem posolić i posypać pieprzem
- Śmietanę i jajka dokładnie wymieszać, do tak przygotowanej marynaty włożyć kotlety i pozostawić je na parę godzin (najlepiej na noc)
- Kotlety odsączyć ze śmietany z jajkami i panierować w bułce tartej zmieszanej z mąką
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu
- Pod koniec smażenia na kotletach ułożyć po 2 plastry ananasa i przykryć serem
- Smażyć aż do roztopienia sera.