Kotlety schabowe po komandorsku z ananasem i serem: przepis Grzegorza

2021-03-29
Matka i syn gotują
Kotlety schabowe po komandorsku z ananasem i serem: przepis Grzegorza
Autor: Shutterstock Kotlety schabowe, które marynowały się w śmietanie z jajkiem są w środku delikatne i soczyste.
łatwy
30 min
4

Kotlety schabowe według przepisu Grzegorza, komandora Marynarki Wojennej, są delikatne i rozpływają się w ustach. Jednocześnie są sycące i naje się nimi nawet marynarz po sztormowej pogodzie!

ZOBACZ WIDEO i poznaj wariant schabowych w marynacie z soku z ogórków kiszonych

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety schabowe
  • mały pojemnik śmietany 18%
  • 2 jajka
  • bułka tarta wymieszana pół na pół z mąką - do panierowania kotletów
  • puszka ananasów w plastrach w lekkim syropie (mało słodkich)
  • 4 plastry sera edamskiego
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety rozbić tłuczkiem posolić i posypać pieprzem
  • Śmietanę i jajka dokładnie wymieszać, do tak przygotowanej marynaty włożyć kotlety i pozostawić je na parę godzin  (najlepiej na noc)
  • Kotlety odsączyć ze śmietany z jajkami i panierować w bułce tartej zmieszanej z mąką
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu
  • Pod koniec smażenia na kotletach ułożyć po 2 plastry ananasa i przykryć serem
  • Smażyć aż do roztopienia sera.
Matka i syn gotują