Kotlety mielone z płatkami owsianymi - przepis na bezglutenowe mielone

Kotlety mielone  z płatkami owsianymi.
Autor: Shutterstock Mielone z płatkami owsianymi można tradycyjnie usmażyć alb upiec w piekarniku.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Kotlety mielone z płatkami owsianymi są puszyste i soczyste w środku, a chrupiące z zewnątrz, jak tradycyjne mielone z dodatkiem namoczonej bułki. Za to nie zawierają glutenu, są też mniej kaloryczne. Polecamy nie tylko osobom na diecie bezglutenowej!

SKŁADNIKI

  • 400 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane zalać 1/2 szklanki  wrzątku i odstawić do napęcznienia i rozklejenia - można to nawet zrobić dzień wcześniej.
  • Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobno posiekać.
  • Mięso wymieszać z cebulą i płatkami, dodać czosnek i przyprawy, starannie wyrobić.
  • Rękami zmoczonymi zimną wodą lub wysmarowanymi olejem formować jednakowe kotleciki.
  • Smażyć na oleju do zrumienienia - najpierw na mocniejszym, później na słabym ogniu.
  • Można też kotlety krótko zrumienić i dopiec je w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, przez ok. 20 minut.
W formie: Płatki owsiane

Zobacz nasze inne przepisy na dania z mięsa mielonego!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej