Kotlety mielone z kalafiorem
Kotlety mielone z indyka podawane z kalafiorem i ulubioną surówką to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Podajemy przepis na szybkie danie z kotletem mielonym w roli głównej.
SKŁADNIKI
- 30 dag mielonego mięsa z indyka
- 30 dag kalafiora
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- 25 g cebuli
- 1 łyżka koperku (może być suszony)
- 1 łyżeczka soli
- Szczypta pieprzu
- 1 szklanka bułki tartej
- 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
W szerokim naczyniu umieść mielone mięso z indyka i wbij do niego 1 jajko.
Kalafior ugotuj i odcedź.
Bułkę namocz w wodzie, a kiedy spęcznieje, odciśnij ją z wody i dodaj do mięsa.
Wystudzony kalafior zmiażdż widelcem na miazgę, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Warzywa dodaj do masy mięsnej, posyp poszatkowanym koperkiem, a następnie dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Uformuj z masy 8 niedużych kul i zanurz je w bułce tartej, spłaszcz i smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
Te delikatne kotleciki świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe z porcją ulubionej surówki.