Kotlety mielone z kalafiorem

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
kotlety mielone
Autor: photos.com Przepis na pyszne kotlety mielone
łatwy
30 min
4

Kotlety mielone z indyka podawane z kalafiorem i ulubioną surówką to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Podajemy przepis na szybkie danie z kotletem mielonym w roli głównej.

SKŁADNIKI

  • 30 dag mielonego mięsa z indyka
  • 30 dag kalafiora
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 25 g cebuli
  • 1 łyżka koperku (może być suszony)
  • 1 łyżeczka soli
  • Szczypta pieprzu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    W szerokim naczyniu umieść mielone mięso z indyka i wbij do niego 1 jajko.

    Kalafior ugotuj i odcedź.

    Bułkę namocz w wodzie, a kiedy spęcznieje, odciśnij ją z wody i dodaj do mięsa.

    Wystudzony kalafior zmiażdż widelcem na miazgę, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Warzywa dodaj do masy mięsnej, posyp poszatkowanym koperkiem, a następnie dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

    Uformuj z masy 8 niedużych kul i zanurz je w bułce tartej, spłaszcz i smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.

    Te delikatne kotleciki świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe z porcją ulubionej surówki.

Dorota Kalita-Typa