Kotlety mielone z kalafiorem

2019-01-09
Dorota Kalita-Typa
kotlety mielone
Autor: photos.com Przepis na pyszne kotlety mielone
łatwy
30 min
4

Kotlety mielone z indyka podawane z kalafiorem i ulubioną surówką to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Podajemy przepis na szybkie danie z kotletem mielonym w roli głównej.

Składniki

30 dag mielonego mięsa z indyka

30 dag kalafiora

1 jajko

1 kajzerka

25 g cebuli

1 łyżka koperku (może być suszony)

1 łyżeczka soli

Szczypta pieprzu

1 szklanka bułki tartej

4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W szerokim naczyniu umieść mielone mięso z indyka i wbij do niego 1 jajko.

Kalafior ugotuj i odcedź.

Bułkę namocz w wodzie, a kiedy spęcznieje, odciśnij ją z wody i dodaj do mięsa.

Wystudzony kalafior zmiażdż widelcem na miazgę, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Warzywa dodaj do masy mięsnej, posyp poszatkowanym koperkiem, a następnie dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Uformuj z masy 8 niedużych kul i zanurz je w bułce tartej, spłaszcz i smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.

Te delikatne kotleciki świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe z porcją ulubionej surówki.

Dorota Kalita-Typa