Kotlety mielone pieczone z kapustą włoską: łatwy przepis na oszczędny obiad

Kotlety mielone pieczone z kapustą włoską to łatwy przepis na oszczędny, lecz okazały obiad. Kapusta włoska jest słodsza od zwykłe kapusty i ma specyficzny aromat. Świetnie nadaje się do duszenia i zapiekania. O tym, jakie mięso wybrać i czy można zastąpić kapustę włoską innym rodzajem kapustnych, piszemy poniżej. Zapraszamy do wypróbowania tego łatwego przepisu na efektowne danie z kotletów mielonych i pysznej kapusty!
Jakie mięso mielone będzie najlepsze?
Każdy rodzaj mielonego mięsa będzie dobry. Oczywiście każdy rodzaj mięsa to inny smak. Ale w tego typu kotletach doskonale sprawdza się tłusta wieprzowina, mieszanka mięsa wołowo-wieprzowego oraz indyk. Mięso indycze ma specyficzny smak, ale kotlety z niego przyrządzone i upieczone razem z kapustą włoską, tracą swój specyficzny aromat i bardzo podobne są w smaku do wieprzowych.
Czy można użyć innej kapusty niż włoska?
Oczywiście, że tak! Możecie użyć młodej kapusty cukrowej lub kapusty spiczastej. Ale wtedy pamiętajcie, by wcześniej kapustę posolić i wycisnąć. Możecie zwykła kapustę przyprawić koperkiem i szczypiorem. Można również użyć jarmużu, szczególnie jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami grządki z jarmużem. I doprawić go czosnkiem.
Czy można danie przygotować wcześniej?
To jest właśnie jedna z tych potraw, której przygotowanie można rozłożyć w czasie. Z naszej praktyki wynika, że najlepiej wcześniej przygotować same kotlety, a potem połączyć w całość z kapustą włoską. Można również wykorzystać zamrożone kotlety, które bez rozmrażania ułożyć na kapuście i zapiec. Polecamy takie rozwiązanie!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 spora cebula
- 500 g mięsa mielonego, zmieszanego wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub indyczego
- 2 jajka (rozmiar S)
- 1 łyżka musztardy
- 3 tosty pszenne lub 3 kromki czerstwej bułki
- sól i pieprz
- 30 g oleju
- 700 g kapusty włoskiej, zszatkowanej lub pokrojone w wąskiej paski
- 40 g oleju
- 30 g masła śmietankowego
- 2 łyżki mąki
- 400 ml bulionu z kurczaka
- 150 g kwaśnej śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno posiekać. Tosty lub bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć.
- Mięso mielone wymieszać z posiekaną cebulą, odciśniętym pieczywem, rozmąconymi jajkami, musztardą, solą i pieprzem.
- Z masy uformować 8 kotletów.
- Kotlety usmażyć na 30 g oleju. Odłożyć.
- Na patelnię dodać 40 g oleju. Gdy się rozgrzeje, dodać poszatkowaną kapustę i dusić przez 10-15 minut lub do chwili, gdy kapusta zmięknie.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę pszenną i zrobić zasmażkę. Następnie rozprowadzić ją bulionem z kurczaka. Na koniec dodać śmietanę.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie uduszoną kapustę, na niej ułożyć usmażone kotlety, polać przygotowanym sosem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 30 minut.
- Podawać z gotowanymi ziemniakami.