Kotlet pożarski - klasyczny rosyjski przepis na kotlety drobiowe
2023-02-20
łatwy
20 min
4
Podajemy przepis na kotlet pożarski, autorstwa Jerzego Nogala, kucharza warszawskiego z programu Pytanie na Śniadanie TVP 2. Odkrywa on smaki dawnej Warszawy, między innymi klasyczny rosyjski przepis na kotlety drobiowe. W warszawskich restauracjach podawano kotlet pożarski od połowy XIX w.
SKŁADNIKI
- 250 g mielonej cielęciny
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerstwa bułka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1łyżka masła
- 1 pęczek kopru
- 1 łyżka klarowanego masła
- Panierka:
- 1 jajo
- 1/2 szklanki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zmielić w maszynce..
- Wymieszać dokładnie mięso, bułkę, posiekany koperek, 2 żółtka i roztopione masło. Doprawić i dodać dwa ubite białka. Wymieszać na puszystą masę i podzielić na 8-10 kulek. Uformować podłużne kotlety grubości palca, obtoczyć w jajku i bułce.
- Kotlety smażyć na średnim ogniu, aż zarumienią się z każdej strony.
- Kotlety położyć na blaszce, na nich ułożyć po kawałku masła i piec kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Zobacz nasze inne przepisy na dania z mięsa mielonego