Kotleciki jagnięce w słodko - kwaśnym sosie kawowym
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Kotleciki jagnięce w słodko - kwaśnym sosie kawowymto tradycyjne danie w nowoczesnym wydaniu, dzięki dodatkowi kawowego sosu. Sprawdź, jak je przygotować.
SKŁADNIKI
- 20 dag schabu jagnięcego z kością
- łyżka stołowa melasy
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki stołowej miodu
- 1 mała łyżeczka ostrej papryczki
- ok.100 ml mocnej kawy z ekspresu
- oliwa do smażenia
- kminek
- cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso oczyścić i opłukać, smażyć z obu stron ok. 6min.
- Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie.
- Dodać melasę, miód i papryczki ostre - pozostawić na małym ogniu i nieco odparować.
- Gdy sos zgęstnieje, dolać kawę, doprowadzić do wrzenia i zmiksować.
- Zmiksowany sos ponownie postawić na ogniu i odparować do pożądanej gęstości.
- Doprawić kminkiem i sokiem z cytryny.