Klopsiki z indyka i chorizo - jak z restauracji Roberta Lewandowskiego, Nine's
2021-10-09
łatwy
40 min
4
Klopsiki z indyka i chorizo pełne latynoskiego temperamentu danie, które w restauracji Roberta Lewandowskiego, Nine's, można dodać do klasycznego spaghetti arrabiata. Nie musisz jednak iść do restauracji sławnego sportowca, by poznać ich smak - podajemy na nie przepis!
SKŁADNIKI
- 40 dag mięsa z indyka
- 20 dag kiełbasy chorizo - w kawałku
- jedna mała papryczka chili
- pół puszki kukurydzy odsączonej z zalewy albo ziarna z jednej ugotowanej kolby
- 1 jajko
- bułka tarta do ewentualnego zagęszczenia masy mięsnej
- pieprz i papryka do smaku, ewentualnie odrobina soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę chorizo obrać z osłonki. zmielić wraz z mięsem z indyka.
- Do masy mięsnej dodać kukurydzę, drobniutko posiekaną papryczkę chili i jajko oraz przyprawy.
- Starannie wymieszać, w racie gdyby masa była zbyt kleista, dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Ewentualnie dosolić do smaku.
- Z masy mięsnej mokrymi rękami toczyć niewielkie kuleczki, smażyć ma mocno rozgrzanym oleju.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego