Klopsiki z indyka i chorizo - jak z restauracji Roberta Lewandowskiego, Nine's

Klopsiki z indyka i chorizo - jak z restauracji Roberta Lewandowskiego, Nine's
Autor: Shutterstock Neutralne w smaku mieso indyka zyskuje gdy dodamy do niego kiełbasę chorizo
łatwy
40 min
4

Klopsiki z indyka i chorizo pełne latynoskiego temperamentu danie, które w restauracji Roberta Lewandowskiego, Nine's, można dodać do klasycznego spaghetti arrabiata. Nie musisz jednak iść do restauracji sławnego sportowca, by poznać ich smak - podajemy na nie przepis!

SKŁADNIKI

  • 40 dag mięsa z indyka
  • 20 dag kiełbasy chorizo - w kawałku
  • jedna mała papryczka chili
  • pół puszki kukurydzy odsączonej z zalewy albo ziarna z jednej ugotowanej kolby
  • 1 jajko
  • bułka tarta do ewentualnego zagęszczenia masy mięsnej
  • pieprz i papryka  do smaku, ewentualnie odrobina soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę chorizo obrać z osłonki. zmielić wraz z mięsem z indyka.
  • Do masy mięsnej dodać kukurydzę, drobniutko posiekaną papryczkę chili i jajko oraz przyprawy.
  • Starannie wymieszać, w racie gdyby masa była zbyt kleista, dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Ewentualnie dosolić do smaku.
  • Z masy mięsnej mokrymi rękami toczyć niewielkie kuleczki, smażyć ma mocno rozgrzanym oleju.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej