Klops z jajkiem: sprawdzony przepis na danie dobre na obiad i kanapki
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Klops z jajkiem to danie niezbyt drogie, proste w wykonaniu i "wielofunkcyjne". Gorący klops, wprost z piekarnika, to idealne danie obiadowe - wybornie smakuje z dodatkiem sosu pomidorowego lub chrzanowego. Zimny klops można kroić w cienkie plastry i podawać na kanapkach - z ogórkiem kiszonym. Klops z jajkiem to prawdziwy evergreen.
SKŁADNIKI
- 80 dag mielonego mięsa z indyka
- 5 jaj
- 1 czubata łyżka kleiku ryżowego
- 1 czubata łyżka Vegety Natur
- 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżka suszonego koperku
- 1 płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego lub oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokrój w kostkę i lekko zrumień na patelni. 3 jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek.
- Gdy cebula ostygnie, dodaj ją do mielonego mięsa, wsyp kleik i przyprawy oraz dodaj 2 surowe jaja. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Formę do pasztetu wysmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż masą mięsną, a na niej połóż 3 jaja ugotowane na twardo. Przykryj je resztą mięsa i wyrównaj powierzchnię.
- Klops piecz około 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Na początku pieczenia przykryj powierzchnię klopsa folią aluminiową, a 15 minut przed końcem zdejmij folię, żeby zrumienić jego wierzch.