Ropucha w norze: brytyjski przepis na kiełbaski zapiekane w cieście
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ropucha w norze to poetyckie określenie kiełbasek zapiekanych w lekkim cieście naleśnikowy. Kiełbaski w cieście to szybka i tania przekąska, którą można podawać nawet na obiad lub kolację. Wypróbuj. Anglicy je uwielbiają. Podajemy przepis na kiełbaski zapiekane w cieście.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oleju
- 450 g kiełbasek wieprzowych, białych parzonych lub frankfuterek
- 1 cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 100 g mąki
- 1 jajko
- 300 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Olej rozgrzej na patelni, usmaż kiełbaski (około 5 minut, aż się zrumienią). Kiełbaski zdejmij z patelni, przełóż do płytkiego naczynia do zapiekania o pojemności około 1,2 litra. Wstaw do piekarnika, by nie wystygły.
- Cebulę obierz posiekaj, wsyp na patelnię i smaż 5 minut na małym ogniu. Posiekaj 3 łyżki natki pietruszki, wrzuć na patelnię i smaż kolejną minutę. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia na czas przygotowania ciasta.
- Mąkę przesiej do miski. Ubij z jajkiem, mlekiem oraz solą i pieprzem na gładkie ciasto. Dodaj do ciasta cebulę z natką pietruszki. Zalej ciastem kiełbaski.
- Zapiekaj całość 40 minut w rozgrzanym piekarniku. Gdy ciasto zastygnie i się przyrumieni - danie gotowe! Podawaj na gorąco, udekorowane świeżą natką pietruszki.