Ropucha w norze: brytyjski przepis na kiełbaski zapiekane w cieście

Kiełbaski zapiekane w cieście
Autor: Shutterstock Kiełbaski zapiekane w cieście to pyszne danie i sprytny sposób na zagospodarowanie nadwyżek jedzenia
łatwy
30 min
4

Ropucha w norze to poetyckie określenie kiełbasek zapiekanych w lekkim cieście naleśnikowy. Kiełbaski w cieście to szybka i tania przekąska, którą można podawać nawet na obiad lub kolację. Wypróbuj. Anglicy je uwielbiają. Podajemy przepis na kiełbaski zapiekane w cieście.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oleju
  • 450 g kiełbasek wieprzowych, białych parzonych lub frankfuterek
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • 300 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Olej rozgrzej na patelni, usmaż kiełbaski (około 5 minut, aż się zrumienią). Kiełbaski zdejmij z patelni, przełóż do płytkiego naczynia do zapiekania o pojemności około 1,2 litra. Wstaw do piekarnika, by nie wystygły.
  • Cebulę obierz posiekaj, wsyp na patelnię i smaż 5 minut na małym ogniu. Posiekaj 3 łyżki natki pietruszki, wrzuć na patelnię i smaż kolejną minutę. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia na czas przygotowania ciasta.
  • Mąkę przesiej do miski. Ubij z jajkiem, mlekiem oraz solą i pieprzem na gładkie ciasto. Dodaj do ciasta cebulę z natką pietruszki. Zalej ciastem kiełbaski.
  • Zapiekaj całość 40 minut w rozgrzanym piekarniku. Gdy ciasto zastygnie i się przyrumieni - danie gotowe! Podawaj na gorąco, udekorowane świeżą natką pietruszki.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej