Kiełbasa w sosie cebulowym: najlepsza do tłuczonych ziemniaków
2022-02-05
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Kiełbasa śląska to popularny gatunek wędliny wieprzowej doskonałej na ciepło. Można ją gotować, smażyć lub podać w nieco bardziej wyszukany sposób. Wędzona i parzona kiełbasa świetnie smakuje z esencjonalnym sosem cebulowym. Najlepsze dopełnienie tłuczonych ziemniaków lub ziemniaczanego puree. Prosto i pysznie!
SKŁADNIKI
- Na kiełbasę w sosie cebulowym:
- 550 g kiełbasy śląskiej
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju roślinnego lub smalcu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml piwa
- 500 ml rosołu z kurczaka
- sól i pieprz
- Na puree ziemniaczane:
- 800 g mącznistych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 200 ml mleka
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej startej
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę ze szczyptą soli i smażyć przez około 25 minut na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.
- Na puree ziemniaki obrać, pokroić na duże kawałki i gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut. Odcedzić, pozostawić do odparowania, następnie utłuc. Dodać masło i wymieszać. Wlać ciepłe mleko. Przyprawić gałką muszkatołową i ewentualnie solą.
- Zrumienioną cebulę oprószyć mąką, smażyć jeszcze przez 1 minutę. Następnie zalać piwem i bulionem drobiowym. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Spróbować i doprawić solą oraz pieprzem.
- Do sosu włożyć kiełbaski i podgrzewać przez 5 minut na małym ogniu. W połowie czasu podgrzewania, obrócić kiełbaski na drugą stronę.
- Na talerze nałożyć puree ziemniaczane. Na wierzchu ułożyć kiełbaskę i obficie polać sosem.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?