Kiełbasa w sosie cebulowym: najlepsza do tłuczonych ziemniaków

Kiełbasa w sosie cebulowym: najlepsza do tłuczonych ziemniaków
Autor: Shutterstock.com Kiełbasa w sosie cebulowym: najlepsza do tłuczonych ziemniaków
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Kiełbasa śląska to popularny gatunek wędliny wieprzowej doskonałej na ciepło. Można ją gotować, smażyć lub podać w nieco bardziej wyszukany sposób. Wędzona i parzona kiełbasa świetnie smakuje z esencjonalnym sosem cebulowym. Najlepsze dopełnienie tłuczonych ziemniaków lub ziemniaczanego puree. Prosto i pysznie! 

SKŁADNIKI

  • Na kiełbasę w sosie cebulowym:
  • 550 g kiełbasy śląskiej
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju roślinnego lub smalcu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml piwa
  • 500 ml rosołu z kurczaka
  • sól i pieprz
  • Na puree ziemniaczane: 
  • 800 g mącznistych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml mleka
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej startej
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać i pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę ze szczyptą soli i smażyć przez około 25 minut na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.
  • Na puree ziemniaki obrać, pokroić na duże kawałki i gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut. Odcedzić, pozostawić do odparowania, następnie utłuc. Dodać masło i wymieszać. Wlać ciepłe mleko. Przyprawić gałką muszkatołową i ewentualnie solą.
  • Zrumienioną cebulę oprószyć mąką, smażyć jeszcze przez 1 minutę. Następnie zalać piwem i bulionem drobiowym. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Spróbować i doprawić solą oraz pieprzem. 
  • Do sosu włożyć kiełbaski i podgrzewać przez 5 minut na małym ogniu. W połowie czasu podgrzewania, obrócić kiełbaski na drugą stronę. 
  • Na talerze nałożyć puree ziemniaczane. Na wierzchu ułożyć kiełbaskę i obficie polać sosem. 
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?

Co jeść na kolację? 10 pomysłów na proste i zdrowe kolacje na ciepło

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej