Kiełbasa duszona w sosie pomidorowym z cebulą i marchewką
2021-11-08
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Kiełbasa duszona w sosie pomidorowym, to łatwy w przygotowaniu przysmak. Bo kto z nas nie lubi kiełbasy na gorąco? I chociaż wielu osobom to danie będzie się kojarzyć z kuchnią studencką lub singli, to nie ma nic smaczniejszego. Kiełbasa, cebula, pomidory i dużo czarnego pieprzu! Koniecznie wypróbuj!
SKŁADNIKI
- 600 g kiełbasy wieprzowej cienkiej
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 duża lub 2 mniejsze marchewki
- 500 ml przecieru pomidorowego
- cukier, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę pokroić na grubsze plasterki. Cebulę pokroić na półkola. Marchewkę pociąć na talarki.
- Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i marchew. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać 1 łyżeczkę cukru i smażyć jeszcze chwilę. Wlać przecier pomidorowy. Dodać 1/2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić 10 minut.
- Do tak przygotowanego sosu dodać pokrojoną kiełbasę. Podgrzewać przez 5 minut.
- Podawać z pieczywem lub makaronem.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?