Kiełbasa duszona w sosie pomidorowym z cebulą i marchewką

Kiełbasa duszona w sosie pomidorowym z cebulą i marchewką
Autor: Shutterstock.com Kiełbasa duszona w sosie pomidorowym z cebulą i marchewką
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Kiełbasa duszona w sosie pomidorowym, to łatwy w przygotowaniu przysmak. Bo kto z nas nie lubi kiełbasy na gorąco? I chociaż wielu osobom to danie będzie się kojarzyć z kuchnią studencką lub singli, to nie ma nic smaczniejszego. Kiełbasa, cebula, pomidory i dużo czarnego pieprzu! Koniecznie wypróbuj! 

SKŁADNIKI

  • 600 g kiełbasy wieprzowej cienkiej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 duża lub 2 mniejsze marchewki
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • cukier, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę pokroić na grubsze plasterki. Cebulę pokroić na półkola. Marchewkę pociąć na talarki.
  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i marchew. Smażyć do zeszklenia cebuli. 
  • Dodać 1 łyżeczkę cukru i smażyć jeszcze chwilę. Wlać przecier pomidorowy. Dodać 1/2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić 10 minut.
  • Do tak przygotowanego sosu dodać pokrojoną kiełbasę. Podgrzewać przez 5 minut.
  • Podawać z pieczywem lub makaronem. 
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?

Zobacz GALERIĘ Dania jednogarnkowe - 12 sprawdzonych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej