Kebabczeta z grilla: jak zrobić? - sprawdzony przepis na znakomity arabski przysmak

2019-04-23
kebabczeta-z-grilla-jak-zrobic-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Aromatyczne kebabczeta to klasyka kuchni bułgarskiej
łatwy
30 min
4

Kebabczeta to flagowe bułgarskie danie -  z mięsa mielonego, formowane na kształt kiełbasek i pieczone na grillu. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Spróbujesz? Polecamy sprawdzony przepis na kebabczeta z grilla.

Składniki

60 dag mieszanego mięsa mielonego (najlepiej 2/3 wieprzowiny lub baraniny i 1/3 wołowiny)

cebula

2 ząbki czosnku

jajko

papryczka chili

łyżeczka słodkiej papryki w proszku

szczypta kminu rzymskiego (kuminu)

łyżeczka świeżych posiekanych listków kolendry

sól

pieprz

olej do smarowania (lub oliwa)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zmielone mięso umieść w dużej misce. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Dodaj do mięsa. Dorzuć całe jajko, posiekaną papryczkę chili (bez pestek), słodką paprykę, kumin, kolendrę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystkie składniki.

Masę wstaw na godzinę do lodówki. Wilgotnymi dłońmi formuj z niej wałeczki o długości około 8 cm i średnicy 3 cm. Delikatnie nabijaj na szpikulce do szaszłyków. Każdy wałeczek posmaruj olejem (lub oliwą).

Grill rozgrzej. Kebabczety piecz na ruszcie przez 10-12 minut, często je odwracając. Kebabczety możesz serwować na grillowanych chlebkach pita z sosem tzatziki oraz świeżą sałatą.