Kawałki kurczaka pieczone w słodkim sosie chili

Kawałki kurczaka pieczone w słodkim sosie chili
Autor: Shutterstock Kawałki kurczaka pieczone w słodkim sosie chili są cudownie smakowite, idealnie pasuje do nich ryż
łatwy
15 min
4

Kawałki kurczaka pieczone w słodkim sosie chili mogą stanowić danie obiadowe lub idealną imprezową przekąskę. Lekko klejące się, pełne smaku i aromatu, zawsze robią furorę w obu okolicznościach.

SKŁADNIKI

  • 800 g ulubionych kawałków kurczaka - mogą być skrzydełka, piersi, udka, pałki
  • 1 cytryna - starta skórka i sok (lepsza będzie limonka, ale nie zawsze są dostępne)
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki listków kolendry/natki pietruszki (opcja dla tych, który nie smakuje kolendra)
  • Do podania:
  • 1/2 podłużnej papryki słodkiej
  • sezam
  • szczypior

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.
  • Kawałki kurczaka podzielić na jednakowe pod względem wielkości części (aby równo się piekły) i umieścić w naczyniu do pieczenia.
  • Do miseczki włożyć startą skórkę z 1 limonki oraz wyciśnięty sok. Dodać słodki sos chili, sos sojowy, olej roślinny oraz listki kolendry. Wymieszać i tak przygotowanym sosem polać części kurczaka. Doprawić solą oraz zmielonym pieprzem.
  • Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 35 minut, przewracając kurczaka co 10 minut. Marynata powinna zgęstnieć i "przykleić" się do kurczaka.
  • Jeśli się tak nie stanie, a kurczak jest już miękki, wyjąć go z naczynia, a sos redukować podgrzewając naczynie na małym ogniu.
  • Włożyć kurczaka z powrotem do naczynia z sosem, polać nim kurczaka, posypać pokrojoną cienko papryką, sezamem lekko uprażonym na suchej patelni i szczypiorkiem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej