Kawałki kurczaka pieczone w słodkim sosie chili
2022-05-13
łatwy
15 min
4
Kawałki kurczaka pieczone w słodkim sosie chili mogą stanowić danie obiadowe lub idealną imprezową przekąskę. Lekko klejące się, pełne smaku i aromatu, zawsze robią furorę w obu okolicznościach.
SKŁADNIKI
- 800 g ulubionych kawałków kurczaka - mogą być skrzydełka, piersi, udka, pałki
- 1 cytryna - starta skórka i sok (lepsza będzie limonka, ale nie zawsze są dostępne)
- 4 łyżki słodkiego sosu chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki listków kolendry/natki pietruszki (opcja dla tych, który nie smakuje kolendra)
- Do podania:
- 1/2 podłużnej papryki słodkiej
- sezam
- szczypior
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.
- Kawałki kurczaka podzielić na jednakowe pod względem wielkości części (aby równo się piekły) i umieścić w naczyniu do pieczenia.
- Do miseczki włożyć startą skórkę z 1 limonki oraz wyciśnięty sok. Dodać słodki sos chili, sos sojowy, olej roślinny oraz listki kolendry. Wymieszać i tak przygotowanym sosem polać części kurczaka. Doprawić solą oraz zmielonym pieprzem.
- Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 35 minut, przewracając kurczaka co 10 minut. Marynata powinna zgęstnieć i "przykleić" się do kurczaka.
- Jeśli się tak nie stanie, a kurczak jest już miękki, wyjąć go z naczynia, a sos redukować podgrzewając naczynie na małym ogniu.
- Włożyć kurczaka z powrotem do naczynia z sosem, polać nim kurczaka, posypać pokrojoną cienko papryką, sezamem lekko uprażonym na suchej patelni i szczypiorkiem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne