Karkówka po meksykańsku: przepis na karkówkę z charakterem!
2021-10-12
łatwy
30 min
4
Karkówka po meksykańsku to bardzo sycące, rozgrzewające i zdrowe danie. Niewielka ilość mięsa, dużo zdrowych warzyw, pyszny aromatyczny sos, a w bonusie - niewiele pracy - bo danie przygotowuje się w piekarniku.
SKŁADNIKI
- 500 g karkówki
- 3 cebule
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 3 papryki w różnych kolorach
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy jak na kotlety, nacieramy olejem, solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.
- Do pomidorów dodajemy pokrojone papryki, solimy do smaku. Dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w krążki.
- W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 1/2 porcji karkówki, 1/2 porcji kukurydzy, 1/2 porcji fasoli, 1/2 cebuli, 1/2 sosu pomidorowego i ponownie tak samo by powstały dwie warstwy
- Karkówkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości mięsa. .
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne