Karkówka po meksykańsku: przepis na karkówkę z charakterem!

Karkówka po meksykańsku: przepis na karkówkę z charakterem!
Autor: Shutterstock Karkówka z dodatkiem ostrych przypraw, cebuli, papryki, fasoli i kukurydzy, nie tylko jest sycąca, ale też ma iście latynoski temperament
łatwy
30 min
4

Karkówka po meksykańsku to bardzo sycące, rozgrzewające i zdrowe danie. Niewielka ilość mięsa, dużo zdrowych warzyw, pyszny aromatyczny sos, a w bonusie - niewiele pracy - bo danie przygotowuje się w piekarniku.

SKŁADNIKI

  • 500 g karkówki
  • 3 cebule
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy jak na kotlety, nacieramy olejem, solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.
  • Do pomidorów dodajemy pokrojone papryki, solimy do smaku. Dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w krążki. 
  • W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 1/2 porcji karkówki, 1/2 porcji kukurydzy, 1/2 porcji fasoli, 1/2 cebuli, 1/2 sosu pomidorowego i ponownie tak samo by powstały dwie warstwy
  • Karkówkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości mięsa. .
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej