Kaczka pod pierzynką z kurek: przepis na kaczkę z grzybami
2021-03-29
łatwy
150 min
4
Kaczka z kurkami to pyszne i wykwintne danie. Najlepiej podawać je ze świeżymi zielonymi warzywami, na przykład z fasolką, brukselką.
Więcej przepisów w książce "Wyśmienite dania z drobiu".
SKŁADNIKI
- 600 g piersi kaczki
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki białego wina
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól
- Sos z kurek:
- 300 g kurek
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany 12-proc.
- cebula
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kaczki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, solą i pieprzem cayenne. Tą mieszaniną natrzeć mięso, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Piekarnik nagrzać do 200ºC.
- Piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać winem i piec przez 30–40 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Kurki umyć i osuszyć. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na rozgrzanym maśle, dodać kurki i smażyć przez 5 minut, mieszając. Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dusić przez 15 minut, w razie potrzeby uzupełniając wodą.
- Upieczone mięso przełożyć na talerze, a na wierzch każdej porcji nałożyć kurki.