Kaczka pod pierzynką z kurek: przepis na kaczkę z grzybami

2021-03-29
Kaczka pod pierzynką z kurek: przepis na kaczkę z grzybami
Autor: Shutterstock Kurki to aromatyczne grzyby, pasujące idealnie do dań z drobiu.
łatwy
150 min
4

Kaczka z kurkami to pyszne i wykwintne danie.  Najlepiej podawać je ze świeżymi zielonymi warzywami, na przykład z fasolką, brukselką.

Więcej przepisów w książce "Wyśmienite dania z drobiu".

SKŁADNIKI

  • 600 g piersi kaczki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
  • Sos z kurek:
  • 300 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany 12-proc.
  • cebula
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kaczki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, solą i pieprzem cayenne. Tą mieszaniną natrzeć mięso, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Piekarnik nagrzać do 200ºC.
  • Piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać winem i piec przez 30–40 minut, aż mięso będzie miękkie.
  • Kurki umyć i osuszyć. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na rozgrzanym maśle, dodać kurki i smażyć przez 5 minut, mieszając. Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dusić przez 15 minut, w razie potrzeby uzupełniając wodą.
  • Upieczone mięso przełożyć na talerze, a na wierzch każdej porcji nałożyć kurki.