Kaczka pieczona z jabłkami i żurawinami: sprawdzony przepis
2021-11-08
średni
120 min
4
Kaczka pieczona to klasyczne danie kuchni polskiej - idealne na świąteczny czy uroczysty obiad. Choć to popisowa potrawa, jest stosunkowo łatwa w przygotowaniu. Sprawdź, jak zrobić pyszną pieczoną kaczkę z jabłkami i żurawinami.
Kaczka ma dość tłuste, ciemne mięso dlatego fantastycznie się piecze, a jej smak doskonale komponuje się z owocami. Tradycyjnie polska kaczka pieczona jest z dodatkiem majeranku i jabłek. Jej smak wzbogaci dodatek żurawiny, którą można też zastąpić czerwonymi porzeczkami (domowym dżemem lub mrożonymi owocami), oraz podlewanie mięsa podczas pieczenia czerwonym winem lub... sokiem jabłkowym.
SKŁADNIKI
- 1 kaczka ok. 2 kg lub więcej
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 100 g żurawiny suszonej lub mrożonej
- olej
- majeranek
- sól
- 0,5 l wytrawnego wina czerwonego lub soku jabłkowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaczkę nasolić i natrzeć majerankiem - w środku i na zewnątrz. Najlepiej pozostawić ją na noc, żeby dobrze przeszła przyprawami.
- Jabłka umyć, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Kaczkę nadziać jabłkami wymieszanymi z żurawiną i zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Część jabłek pozostawić. Olej rozgrzać w naczyniu do pieczenia (wybrać takie z pokrywą). Obsmażyć kaczkę na gazie, by zamknąć pory mięsa - będzie bardziej soczysta po upieczeniu.
- Przykryć i wstawić naczynie do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 170ºC. Piec ok. 40 minut, następnie podlać kaczkę winem lub sokiem jabłkowym (wlać najwyżej 2/3 płynu).
- Piec kolejne 40 minut, po czym dorzucić resztę jabłek i sprawdzić, czy płyn nie wymaga uzupełnienia.
- Piec ok. 30 minut - sprawdzić, czy kaczka jest miękka. Jeśli chcemy mieć bardziej rumianą skórkę, naczynie odkryć na ostatnie 10-15 minut pieczenia.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny