Kaczka pieczona z jabłkami i żurawinami: sprawdzony przepis

2021-11-08
Kaczka pieczona z jabłkami i żurawinami: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Kaczka tradycyjnie pieczona jest z jabłkami, ale służy jej dodatek żurawin
średni
120 min
4

Kaczka pieczona to klasyczne danie kuchni polskiej - idealne na świąteczny czy uroczysty obiad. Choć to popisowa potrawa, jest stosunkowo łatwa w przygotowaniu. Sprawdź, jak zrobić pyszną pieczoną kaczkę z jabłkami i żurawinami.

Kaczka ma dość tłuste, ciemne mięso dlatego fantastycznie się piecze, a jej smak doskonale komponuje się z owocami. Tradycyjnie polska kaczka pieczona jest z dodatkiem majeranku i jabłek. Jej  smak wzbogaci dodatek żurawiny, którą można też zastąpić czerwonymi porzeczkami (domowym dżemem lub mrożonymi owocami), oraz podlewanie mięsa podczas pieczenia czerwonym winem lub... sokiem jabłkowym.

SKŁADNIKI

  • 1 kaczka ok. 2 kg lub więcej
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 100 g żurawiny suszonej lub mrożonej
  • olej
  • majeranek
  • sól
  • 0,5 l wytrawnego wina czerwonego lub soku jabłkowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaczkę nasolić i natrzeć majerankiem - w środku i na zewnątrz. Najlepiej pozostawić ją na noc, żeby dobrze przeszła przyprawami.
  • Jabłka umyć, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Kaczkę nadziać jabłkami wymieszanymi z żurawiną i zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Część jabłek pozostawić. Olej rozgrzać w naczyniu do pieczenia (wybrać takie z pokrywą). Obsmażyć kaczkę na gazie, by zamknąć pory mięsa - będzie bardziej soczysta po upieczeniu.
  • Przykryć i wstawić naczynie do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 170ºC. Piec ok. 40 minut, następnie podlać kaczkę winem lub sokiem jabłkowym (wlać najwyżej 2/3 płynu).
  • Piec kolejne 40 minut, po czym dorzucić resztę jabłek i sprawdzić, czy płyn nie wymaga uzupełnienia.
  • Piec ok. 30 minut - sprawdzić, czy kaczka jest miękka. Jeśli chcemy mieć bardziej rumianą skórkę, naczynie odkryć na ostatnie 10-15 minut pieczenia.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny
Redakcja
więcej