Jak zrobić wątróbkę z kurczaka? Z boczkiem, pieczarkami i cebulą!
2022-07-05
łatwy
25 min
4
Jak zrobić wątróbkę z kurczaka, gdy znudziła nam się klasyka, czyli wątróbka smażona z cebulką? Wystarczy dodać do wątróbki nieco bekonu, trochę grzybów, by szybko na talerzu pojawiło się aromatyczne i smaczne danie.
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbki z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 150 g chudego boczku wędzonego
- 2 cebule
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbki umyć i osuszyć
- Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w ćwiartki lub plasterki, a boczek w paski.
- Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć boczek na rumiano. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę do lekkiego zrumienienia. Cebulę także zdjąć z patelni, dodać do boczku.
- Na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki - do odparowania wody. Dodać do nich wątróbkę i smażyć przez kilka minut, aż wątróbka nie będzie surowa, a pieczarki zaczną się rumienić.
- Dodać usmażoną cebulę i boczek - wymieszać i jeszcze chwilę posmażyć razem. Dodać pieprz i sól do smaku. Podawać z ziemniakami lub pieczywem
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody