Jak zrobić wątróbkę z kurczaka? Z boczkiem, pieczarkami i cebulą!

Jak zrobić wątróbkę z kurczaka? Z boczkiem, pieczarkami i cebulą!
Autor: Shutterstock Wątróbka z kurczaka nabierze smaku, gdy przyrządzimy ją nie tylko z cebulką, ale też z boczkiem i pieczarkami.
łatwy
25 min
4

Jak zrobić wątróbkę z kurczaka, gdy znudziła nam się klasyka, czyli wątróbka smażona z cebulką? Wystarczy dodać do wątróbki nieco bekonu, trochę grzybów, by szybko na talerzu pojawiło się aromatyczne i smaczne danie.

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 150 g chudego boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbki umyć i osuszyć
  • Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w ćwiartki lub plasterki, a boczek w paski.
  • Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć boczek na rumiano. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę do lekkiego zrumienienia. Cebulę także zdjąć z patelni, dodać do boczku.
  • Na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki - do odparowania wody. Dodać do nich wątróbkę i smażyć przez kilka minut, aż wątróbka nie będzie surowa, a pieczarki zaczną się rumienić.
  • Dodać usmażoną cebulę i boczek - wymieszać i jeszcze chwilę posmażyć razem. Dodać pieprz i sól do smaku. Podawać z ziemniakami lub pieczywem
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej