Jak zrobić hiszpańską tortillę?
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Hiszpańska tortilla to nie kukurydziany lub pszenny placek. To coś w rodzaju omletu, ale bardziej sycącego. Hiszpańska tortilla nadaje się na samodzielne danie obiadowe lub na ciepłą kolację w chłodny wieczór. Sprawdź, jak ją zrobić.
SKŁADNIKI
- 35 dag ziemniaków
 - 1 cebula
 - 3 łyżki oliwy
 - kilka plasterków szynki
 - 4 jajka
 - sól
 - pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na cienkie plastry.
 - Na patelni rozgrzać oliwę i przysmażyć w niej ziemniaki, tak aby nie były surowe, ale nie powinny być zbyt rumiane.
 - Dodać posiekaną cebulę, pokrojone w paski plasterki szynki, podsmażyć, aż cebula się zarumieni.
 - Jajka wymieszać na gładką masę, dodać sól i pieprz, wylać masę na ziemniaki i cebulę.
 - Gdy się zetnie przewrócić na drugą stronę .
 - W Hiszpanii tortille jada się na ciepło i na zimno - do śniadania albo jako przystawkę (tapas).