Jak zrobić hiszpańską tortillę?
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Hiszpańska tortilla to nie kukurydziany lub pszenny placek. To coś w rodzaju omletu, ale bardziej sycącego. Hiszpańska tortilla nadaje się na samodzielne danie obiadowe lub na ciepłą kolację w chłodny wieczór. Sprawdź, jak ją zrobić.
SKŁADNIKI
- 35 dag ziemniaków
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- kilka plasterków szynki
- 4 jajka
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na cienkie plastry.
- Na patelni rozgrzać oliwę i przysmażyć w niej ziemniaki, tak aby nie były surowe, ale nie powinny być zbyt rumiane.
- Dodać posiekaną cebulę, pokrojone w paski plasterki szynki, podsmażyć, aż cebula się zarumieni.
- Jajka wymieszać na gładką masę, dodać sól i pieprz, wylać masę na ziemniaki i cebulę.
- Gdy się zetnie przewrócić na drugą stronę .
- W Hiszpanii tortille jada się na ciepło i na zimno - do śniadania albo jako przystawkę (tapas).