Jagnięcina w musztardzie z sałatką z suszonych fig i rukoli
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Jagnięcina nie jest u nas zbyt popularna. Czasami warto jednak pokusić się o przygotowanie kotletów z mięsa jagnięcego, które jest niezwykle aromatyczne a jednocześnie miękkie i delikatne. Do jagnięciny świetnie zaś pasuje sałatka z rukoli z pomidorami i suszonymi figami.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety jagnięce (ok. 200 g jeden)
- musztarda gruboziarnista
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Sałatka:
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka ostu balsamicznego
- 1/4 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki rukoli posiekanej w paski
- 4 suszone figi przekrojone w ćwiartki
- 8 pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posyp kotlety pieprzem i solą. Rozgrzej patelnię grillową, ewentualnie piekarnik, umieść na niej kotlety. Grilluj około 5 minut na jednej stronie aż zbrązowieje. Obróć i posmaruj zbrązowiałą stronę musztardą. Grilluj 5 minut na średnim ogniu. Zdejmij mięso z patelni.
- Sałatka: w blenderze połącz szalotkę, musztardę, ocet balsamiczny, pieprz i miód. Miksuj na średnich obrotach i stopniowo dolewaj oliwę z oliwek, aż do uzyskania jednolitej emulsji.
- Do miski wrzuć figi, pomidory, rukolę i wymieszaj je delikatnie emulsją. Podaj natychmiast po przyrządzeniu wraz gorącymi kotletami.