Jagnięcina w musztardzie z sałatką z suszonych fig i rukoli
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          35 min
      
      
        
          4
      
    Jagnięcina nie jest u nas zbyt popularna. Czasami warto jednak pokusić się o przygotowanie kotletów z mięsa jagnięcego, które jest niezwykle aromatyczne a jednocześnie miękkie i delikatne. Do jagnięciny świetnie zaś pasuje sałatka z rukoli z pomidorami i suszonymi figami.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety jagnięce (ok. 200 g jeden)
 - musztarda gruboziarnista
 - sól, świeżo zmielony czarny pieprz
 - Sałatka:
 - 1 szalotka
 - 1 łyżeczka musztardy Dijon
 - 1 łyżka ostu balsamicznego
 - 1/4 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
 - 1/2 łyżeczki miodu
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 2 szklanki rukoli posiekanej w paski
 - 4 suszone figi przekrojone w ćwiartki
 - 8 pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posyp kotlety pieprzem i solą. Rozgrzej patelnię grillową, ewentualnie piekarnik, umieść na niej kotlety. Grilluj około 5 minut na jednej stronie aż zbrązowieje. Obróć i posmaruj zbrązowiałą stronę musztardą. Grilluj 5 minut na średnim ogniu. Zdejmij mięso z patelni.
 - Sałatka: w blenderze połącz szalotkę, musztardę, ocet balsamiczny, pieprz i miód. Miksuj na średnich obrotach i stopniowo dolewaj oliwę z oliwek, aż do uzyskania jednolitej emulsji.
 - Do miski wrzuć figi, pomidory, rukolę i wymieszaj je delikatnie emulsją. Podaj natychmiast po przyrządzeniu wraz gorącymi kotletami.