Indyk z warzywami dla niemowląt i małych dzieci. Jak rozszerzyć dietę niemowlaka o mięso?
2021-03-29
łatwy
18 min
4
Dietę niemowlaka rozszerzamy powoli. Na początek wystarczy porcja indyka lub kurczaka wielkości łyżeczki, docelowo zaś powinna być to 1 łyżka na 200 ml zupy. Ważne, by nowości wprowadzać pojedynczo i w kilkudniowych odstępach. Gdyby dziecku coś zaszkodziło, łatwo będzie wykryć winowajcę. Do zupki trzeba dodać odrobinę masła albo oliwy, które zawierają tłuszcze niezbędne do rozwoju ośrodkowego układu nerwowego.
SKŁADNIKI
- 1/2 marchewki
- mięso z indyka (wcześnie ugotowane, początkowo łyżeczkę, z czasem łyżka na 200 ml zupy)
- 1/4 pietruszki
- 1/4 kalarepki
- 1 duża łyżka zielonego groszku
- 1 ziemniak
- mały buraczek
- mała wiązka świeżego koperku
- kilka fasolek szparagowych
- 2 małe różyczki brokuła
- oliwa z oliwek
- 200 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do wrzącej wody wrzuć kilka gałązek koperku i chwilę pogotuj.
- Potem kolejno wrzucaj wcześniej obrane, umyte i pokrojone w małą kostkę (lub starte na tarce) warzywa i gotuj je, aż będą miękkie.
- Teraz możesz już wrzucić ugotowane mięso z indyka. Zestaw z palnika, dodaj oliwę z oliwek, świeży koper i wszystko razem zmiksuj. Po przestudzeniu możesz już podać dziecku.