Indyk w winie - przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje
2021-03-29
średni
60 min
4
Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na indyka w winie z dodatkiem boczku, owoców i aromatycznych przypraw. Pieczony indyk w tej wersji zachwyca soczystością i smakowitym aromatem. Sprawdź, jak przyrządzić indyka w winie według przepisu z programu "Ewa gotuje".
SKŁADNIKI
- 1,5 kg piersi z indyka
- 100 ml białego wina półsłodkiego
- 3 łyżki masła
- 100 g boczku
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka tymianku
- 200 g śliwek kalifornijskich
- 100 g suszonych moreli
- Sól
- Pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj piersi z indyka. Natrzyj je solą oraz tymiankiem i przypraw pieprzem. Obsmaż je ze wszystkich stron na maśle.
- Śliwki oraz morele dokładnie opłucz.
- Boczek pokrój w plastry i połowę ułóż na dnie żaroodpornego naczynia. Na boczku połóż filety z indyka. Przykryj pozostałą częścią plastrów boczku oraz liśćmi laurowymi.
- Winem wymyj smak z patelni i przelej do naczynia z mięsem. Przykryj naczynie i piecz przez ok. godzinę w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku.
- Po upływie tego czasu dodaj śliwki i morele i piecz jeszcze przez ok. 30 minut.
- Kiedy danie jest już gotowe sos przelej do sosjerki. Indyka pokrój w plastry i podawaj z sosem oraz upieczonymi owocami.