Indyk słodko-kwaśny z gruszkami i z marchewką: przepis Pascala Brodnickiego
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Pascal Brodnicki eksploruje azjatyckie smaki. Indyk słodko-kwaśny z gruszkami i marchewką to ciekawy pomysł na wykorzystanie znanych składników w niecodziennym, aromatycznym daniu. Podajemy dokładny przepis.
źródło: materiały prasowe Rama Smaż jak szef kuchni
SKŁADNIKI
- 600 g indyka pokrojonego w kostkę
- 4 gruszki ze skórką pokrojone w ósemki
- 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
- 2 ząbki czosnku pokrojone w talarki
- 2 obrane marchewki pokrojone w talarki
- 0,5 l mleka kokosowego
- 0,5 l rosołu z kury
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka imbiru w proszku
- 1 łyżka łagodnej papryki
- 80 ml Ramy Smaż jak szef kuchni (wariant klasyczny)
- 3 łyżeczki posiekanej kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku, na rozgrzanej Ramie Smaż jak szef kuchni, smaż indyka po 12 minut z każdej strony. Zanim położysz indyka na patelnię, poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
- Dodaj cebulę, czosnek, marchew, miód, ocet i sos sojowy. Mieszaj całość, smażąc wszystko jeszcze przez 2 minuty.
- Później dodaj bulion, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Przykryj garnek i duś całość na wolnym ogniu przez około godzinę.
- Na koniec dodaj mleko kokosowe oraz gruszki i gotuj wszystko na wolnym ogniu bez przykrycia jeszcze przez 15 minut. Posyp danie posiekaną kolendrą i serwuj z ryżem.