Indyk po meksykańsku - przepyszne połącznie mięsa i czkolady
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Indyk po meksykańsku to tradycyjne danie z egzotycznym akcentem. Aromatyczne i rozgrzewające przyprawy z pewnością pozwolą poczuć klimat Meksyku. Sprawdź jak go przygotować.
SKŁADNIKI
- 1 kg indyka
- papryczka chili
- szklanka rosołu z kury
- cebula
- ząbek czosnku
- pomidor
- 2 łyżki migdałów
- łyżka rodzynek
- łyżka nasion sezamu
- łyżka bułki tartej
- łyżka zmielonych goździków
- łyżka cynamonu
- łyżka kolendry
- łyżka anyżku
- łyżka masła
- 4 łyżki oliwy
- 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyj i ugotuj w osolonej wodzie prawie do miękkości.
- Chili oczyść z nasion, umyj i pokrój na kawałki. Zalej 1/2 szklanki wrzącego rosołu i odstaw na 30 minut.
- Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
- Pomidora sparz, obierz ze skórki, usuń nasiona, miąższ pokrój w kostkę.
- Migdały sparz, obierz i zmiel w młynku.
- Rodzynki umyj i osącz.
- Cebulę, czosnek, rodzynki, połowę nasion sezamu, pomidora, bułkę tartą i przyprawy włóż do schłodzonego rosołu z chili i zmiksuj na gładką masę. Dodaj masło i gotuj sos na małym ogniu 5 minut, stale mieszając.
- Wlej resztę rosołu i włóż czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmij z ognia.
- Indyka wyjmij z wywaru i podziel na porcje. Zrumień na oliwie i włóż do czekoladowego sosu. Duś pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 20 minut. Przewróć kilka razy, aby mięso "przeszło" sosem.
- Wyłóż indyka na półmisek, polej sosem i posyp resztą sezamu. Podawaj z ryżem na sypko.