Indyk nadziewany oliwkami - sprawdzony przepis na pieczonego indyka
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Indyk faszerowany oliwkami to wyśmienite danie, które przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi pieczonego drobiu. Sprawdź jak go przygotować i ciesz się smakiem pysznego indyka z nadzieniem.
SKŁADNIKI
- tuszka indyka o wadze 3 kg
- słoik (20 dag) czarnych oliwek bez pestek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- majeranek do smaku
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek drobno posiekaj, wymieszaj z masłem, solą, pieprzem i majerankiem.
- Ziołowym masłem posmaruj tuszkę (od środka i na zewnątrz) i odstaw do lodówki.
- Cebulę obierz, posiekaj w piórka i zeszklij na oliwie.
- Dodaj oliwki, przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Farszem wypełnij tuszkę, starannie zeszyj lub zepnij wykałaczkami.
- Indyka ułóż w brytfannie, podlej wodą i wstaw do gorącego piekarnika na ok. 1,5 godziny.
- Podawaj z pieczonymi ziemniakami i mieszanką sałat doprawioną sosem winegret.