Gulasz z szynki wieprzowej na bogato: łatwy przepis na sycący obiad

Gulasz z szynki wieprzowej na bogato: łatwy przepis na sycący obiad
Autor: Shutterstock.com Gulasz z szynki wieprzowej na bogato: łatwy przepis na sycący obiad
łatwy
30 min
4

Gulasz z szynki wieprzowej jest niezwykle smaczny. Aromatyczny, esencjonalny, wprost rozpływa się w ustach. Wymaga nieco dłuższego duszenia. Warto przygotować go w szybkowarze. To skraca czas gotowania i pozwala oszczędzić na energii. Koniecznie wypróbujcie przepis na gulasz z wieprzowej szynki z ogórkami kiszonymi i serem lazur. 

SKŁADNIKI

  • 800 g szynki wieprzowej
  • 100 g boczku wędzonego (pokrojonego w kostkę)
  • 1 średnia cebula (mała)
  • 600 ml bulionu
  • 4 większe ogórki kiszone, pokrojone na plasterki
  • 100 ml śmietany 18%
  • 60 g sera lazur lub innego z przerostem niebieskiej pleśni
  • smalec, woda, mąka
  • sól, pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szynkę wieprzową pokroić na plastry, które lekko rozbić. Następnie pokroić na mniejsze kawałki wielkości dużego kęsa. 
  • W rondlu z grubym dnem stopić 1 łyżkę smalcu. Dodać kawałki szynki i zrumienić z obu stron. 
  • Następnie dodać pokrojony boczek i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. 
  • Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu przez co najmniej 1 godzinę. W razie potrzeby uzupełnić płyn, dodając gorącą wodę. W szybkowarze dusić przez 45 minut. 
  • Gdy mięso jest już miękkie, dodać pokrojone w plasterki ogórki. Gotować jeszcze 5-7 minut. 
  • Śmietanę wymieszać z 1 łyżką mąki. Dodać do niej chochelkę gorącego sosu. Wymieszać. Mieszaninę wlać do gulaszu i zagotować. 
  • Spróbować. W razie potrzeby przyprawić solą oraz sporą dawką czarnego pieprzu mielonego. 
  • Przed podaniem do gulaszu dodać ser lazur pokrojony na plasterki. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Co zrobić z łopatki wieprzowej? 11 przepisów na soczystą wieprzowinę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej