Gulasz z szynki wieprzowej na bogato: łatwy przepis na sycący obiad
2022-01-16
łatwy
30 min
4
Gulasz z szynki wieprzowej jest niezwykle smaczny. Aromatyczny, esencjonalny, wprost rozpływa się w ustach. Wymaga nieco dłuższego duszenia. Warto przygotować go w szybkowarze. To skraca czas gotowania i pozwala oszczędzić na energii. Koniecznie wypróbujcie przepis na gulasz z wieprzowej szynki z ogórkami kiszonymi i serem lazur.
SKŁADNIKI
- 800 g szynki wieprzowej
- 100 g boczku wędzonego (pokrojonego w kostkę)
- 1 średnia cebula (mała)
- 600 ml bulionu
- 4 większe ogórki kiszone, pokrojone na plasterki
- 100 ml śmietany 18%
- 60 g sera lazur lub innego z przerostem niebieskiej pleśni
- smalec, woda, mąka
- sól, pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę wieprzową pokroić na plastry, które lekko rozbić. Następnie pokroić na mniejsze kawałki wielkości dużego kęsa.
- W rondlu z grubym dnem stopić 1 łyżkę smalcu. Dodać kawałki szynki i zrumienić z obu stron.
- Następnie dodać pokrojony boczek i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu przez co najmniej 1 godzinę. W razie potrzeby uzupełnić płyn, dodając gorącą wodę. W szybkowarze dusić przez 45 minut.
- Gdy mięso jest już miękkie, dodać pokrojone w plasterki ogórki. Gotować jeszcze 5-7 minut.
- Śmietanę wymieszać z 1 łyżką mąki. Dodać do niej chochelkę gorącego sosu. Wymieszać. Mieszaninę wlać do gulaszu i zagotować.
- Spróbować. W razie potrzeby przyprawić solą oraz sporą dawką czarnego pieprzu mielonego.
- Przed podaniem do gulaszu dodać ser lazur pokrojony na plasterki.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne