Gulasz z łopatki wieprzowej z kiszoną kapustą i papryką
2021-03-29

łatwy
50 min
4
Gulasz z łopatki wieprzowej z kiszoną kapustą i papryką to świetne danie i niedrogi obiad. Łopatkę wieprzową można kupić w promocji nawet po 10 zł za kilogram, kapusta kiszona nie jest droga, a najlepiej jeśli mamy swoją. Papryka wiosną jeszcze jest dość droga, ale w sezonie to również niewielki wydatek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 750 g łopatki wieprzowej
- 3 łyżki smalcu
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 szklanka bulionu
- 0,5 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- mielona papryka
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w kostkę, cebulę posiekać, paprykę pokroić w cienkie paski.
- Na mocno rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać mięso i mieloną paprykę.
- Smażyć jeszcze przez chwilę na dużym ogniu, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 30 min.
- Kapustę drobno posiekać i dodać do mięsa razem z bulionem, przyprawić i dusić na małym ogniu przez godzinę.
- Mąkę rozprowadzić śmietaną i wlać do gulaszu. Wymieszać i zagotować. Podawać posypane paseczkami papryki.