Gulasz z jagnięciny
2021-03-29
łatwy
75 min
4
Gulasz z jagnięciny to potrawa inspirowana kuchnią irlandzką. Jagnięcina to bardzo zdrowe mięso, choć jego cena jest wysoka. Jednak warto ja jeść nie tylko z powodu jej walorów smakowych, ale też dietetycznych.
SKŁADNIKI
- 80 dag jagnięciny np. z udźca
- 30 dag marchwi
- 3 cebule
- 2 Fixy Bitki w sosie z czerwonego wina Knorr
- 4 ząbki czosnku
- rozmaryn
- szałwia
- czarny pieprz
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielony ogórek
- 1 pomidor
- 10 dag sera feta
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sos sałatkowy włoski, np. Knorr
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jagnięcinę umyj i osusz. Mięso pokrój w kostkę 3 cm na 3 cm, a następnie obsmaż w garnku.
- Marchew przekrój na pół i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w dużą kostkę. Marchew, cebulę i oliwki dodaj do smażonego mięsa.
- Całość podsmaż, a następnie zalej 500 ml zimnej wody i duś pod przykryciem około 30 minut.
- Dodaj przyprawy i duś jeszcze około 15 minut.
- Przygotuj sos winny z Fixu Knorr łącząc zawartość 2 opakowań z 300 mililitrami wody.
- Sos wlej do patelni, łącząc go z resztą składników.
- Całość gotuj jeszcze ok. 30 minut do momentu, kiedy mięso będzie miękkie.
- Sałatka: Sos sałatkowy Włoski Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody.
- Paprykę, ogórka, pomidora i ser feta pokrój w kostkę tej samej wielkości.
- Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.